Češi mají i kvůli válce větší zájem o solární panely, na jejich instalaci si však musí počkat řadu měsíců

Vyšší ceny energií a konflikt na Ukrajině spojený s nejistotou ohledně dodávek ruského plynu zvýšil zájem Čechů o fotovoltaiku. Nárůst oslovené firmy odhadují na stovky procent. Čekací lhůta na instalaci se podle nich prodloužila – u jedné ze společností například ze tří na osm měsíců.

Skoro čtyřnásobný nárůst poptávky eviduje například jednatel společnosti Acetex René Milota. „Nemůžeme si dovolit všechny poptávky vzít, ale když to vezmeme obecně, minulý rok jsme instalovali osmdesát elektráren měsíčně, dnes jich děláme tři sta,“ uvádí.

Přerušené dodavatelské řetězce a vyšší poptávka prodloužily čekací lhůtu na instalaci podle Miloty zhruba na osm měsíců, přičemž před rokem se pohybovala kolem tří až pěti měsíců. Na trhu také chybí komponenty, což navyšuje cenu výsledné instalace.

Zvýšenou poptávku eviduje také společnost Envo, která uvádí třísetprocentní narůst od začátku roku. Cena instalací se pak meziročně zvedla o patnáct až dvacet procent. „U nás lidé na instalaci čekají zhruba čtyři až pět měsíců, zatímco před rokem jsme byli schopni reagovat během několika týdnů,“ říká majitel společnosti Martin Vobořil.

Firmy nestíhaly už před válkou

Podle výkonného ředitele Solární asociace Jana Krčmáře instalační firmy nestíhaly a odmítaly další zákazníky již před začátkem války na Ukrajině kvůli rostoucím cenám energií a s tím spojenou vyšší poptávkou.

„Když na podzim vyletěly ceny energie, hlásily instalační firmy, že počet zájemců vzrostl z dvou denně na dvacet denně. Do této situace pak přišla válka na Ukrajině, která zájem ještě jednou zvedla o desítky procent,“ vysvětluje Krčmář. Největší zájem je podle něj o kombinaci fotovoltaiky s akumulací do baterií a s tepelným čerpadlem.

Stát nyní potřebuje podle Krčmáře nejen snížit cenu energie pro domácnosti a firmy, ale dlouhodobě nahradit ruský plyn. Česko podle jeho slov rozvoj obnovitelných zdrojů zaspalo. „V letech, kdy pojem solární energie byl v Česku skoro sprostým slovem, se u nás moc nestavělo a vznikalo málo nových firem na tomto poli. Kdybychom se na fotovoltaiku po roce 2010 nedívali skrze prsty, už tu mohly být stovky či tisíce hotových střešních instalací,“ uzavírá Krčmář.