Vinohradskou fakultní nemocnici povede dál Votava, pověřen byl již po odvolání Arenbergera

Jan Votava povede dál vinohradskou fakultní nemocnici. Poté, co skončil předchozí ředitel Petr Arenberger, byl Votava jako jeho dosavadní náměstek řízením nemocnice pověřen. Podle mluvčího ministerstva zdravotnictví Ondřeje Jakoba uspěl ve výběrovém řízení, takže jej ministr Vlastimil Válek (TOP 09) k 1. dubnu jmenuje ředitelem.

Ministr Válek odvolal Petra Arenbergera z čela Fakultní nemocnice Královské Vinohrady v lednu a resort vypsal výběrové řízení na jeho nástupce. Přihlásilo se do něj čtrnáct lidí, z nichž dva nesplnili podmínky výběrového řízení. Výsledkem je, že se proti nynějšímu stavu nic nezmění.

Ředitelem vinohradské nemocnice bude Jan Votava, který byl od Arenbergerova odvolání pověřen řízením. Již dříve uvedl Zdravotnický deník, že ve výběrovém řízení zvítězil a devítičlenná výběrová komise doporučí jeho jmenování ministrovi.

„Chci, aby byly ve Fakultní nemocnici Královské Vinohrady nastaveny jasné řídicí struktury. Předpokládám, že pan ředitel provede revizi v managementu organizace a obklopí se spolupracovníky, kteří mu pomohou realizovat jeho úkoly,“ uvedl ke jmenování nového ředitele Vinohrad ministr Válek.

Válek stanovil úkoly: Dobře hospodařit a vyřešit problém s traumacentrem

Votava by se podle něj měl zaměřit na udržení stabilní ekonomiky, nastavené řízení lidských zdrojů a vytvoření vize rozvoje organizace včetně investic. „Je nutné provést revizi projektu Traumacentra FNKV, dát investice v této oblasti do souladu s moderními požadavky a vhodně provázat s ostatními budovami v rámci existujícího areálu,“ dodal.

Vybudování nového pavilonu se plánuje nejméně od roku 2009. Tehdy byla jeho cena odhadována na 3,6 miliardy korun a vybavení mělo stát další miliardu. O deset let později se cena zvýšila na sedm miliard. Loni v červnu tehdejší premiér Andrej Babiš (ANO) oznámil, že místo traumacentra vznikne v areálu vinohradské nemocnice Český onkologický institut.

Jan Votava byl dosud v nemocnici náměstkem pro léčebně-preventivní péči. I někteří další uchazeči o funkci na Vinohradech pracují nebo v minulosti pracovali, včetně jejích bývalých ředitelů Roberta Grilla a Marka Zemana. Votava získal od dvacetičlenné komise podle Zdravotnického deníku celkem dvanáct hlasů. Tři další uchazeči včetně šéfa finančního kontrolingu nemocnice Jaroslava Vorlíčka dostali každý po dvou hlasech a ostatní adepti nezískali žádný hlas.

Arenberger byl i ministrem, skončil kvůli problémům s majetkem

Arenberger byl ředitelem vinohradské nemocnice od roku 2019, kdy nahradil Roberta Grilla. Loni byl sedm týdnů ministrem zdravotnictví, poté se vrátil do čela fakultní nemocnice. V politice skončil, když se nahromadily otázky související s jeho majetkem.

Média upozornila na to, že nemocnici pronajímá své nemovitosti. Pochybnosti vzbudilo i získání bytu v centru Prahy nebo nejasnosti o zisku z klinických studií. Ministerstvo zdravotnictví do nemocnice poslalo ještě za předchozího ministra Jana Blatného kontrolu. Její výsledky oficiálně nezveřejnilo. 

Na Vinohradech Arenberger dál pracuje, je přednostou Dermatovenerologické kliniky. Po svém odvolání z postu ředitele označil události z loňského jara za „mediální pseudokauzy“. Nemocnice podle něj v posledních letech začala lépe hospodařit, získala nové přístroje nebo zahájila třetí fázi rekonstrukce gynekologicko-porodnické kliniky a stavbu střešního heliportu.

Nemocnice má podle výroční zprávy za rok 2020 více než tisíc lůžek, z nich 194 je na jednotkách intenzivní péče. V letech před covidem-19 bylo v nemocnici za rok provedeno přes 30 tisíc operací, po omezení elektivní péče kvůli pandemii poklesl jejich počet v roce 2020 na 23 355. Vzrostl ale počet ambulantních výkonů, kterých bylo přes milion. V roce 2020 nemocnice hospodařila s 6,5 miliardy korun, výsledkem hospodaření byl zisk 252 milionů. V nemocnici pracuje při přepočtení na celé úvazky zhruba 3100 zaměstnanců včetně 490 lékařů.

Nový ředitel Fakultní nemocnice Královské Vinohrady v ní pracuje od roku 1995. Působil na kardiochirurgické klinice, kde se stal nejprve vedoucím operačních sálů, poté zástupcem primáře a od roku 2003 dosud je primářem.

Před příchodem na Vinohrady pracoval absolvent Fakulty všeobecného lékařství Univerzity Karlovy v IKEMu a ve Všeobecné fakultní nemocnici. Je spoluautorem několika vědeckých článků o kardiochirurgii, přednášel na kardiochirurgických a kardiologických kongresech v ČR.

Od roku 2007 je však také manažerem. Na Vinohradech se stal náměstkem pro léčebně preventivní péči, o tři roky později se také stal statutárním zástupcem ředitele. Jako takový působil pod třemi řediteli – Markem Zemanem, Robertem Grillem a Petrem Arenbergerem. Dva z nich budou nyní naopak jeho podřízenými. Arenberger je přednostou dermatovenerologické kliniky, Grill urologické kliniky Fakultní nemocnice Královské Vinohrady.