Rozpálený víkend. Tropy povolí až v polovině dalšího týdne

Silná vedra a nebezpečí požárů jsou výstrahou meteorologů pro další dny. Z Afriky proudí do Evropy velmi teplý vzduch, který už vyhnal teploty vysoko v západní Evropě. Ve Francii kvůli tomu kolabovaly i energetické sítě. V Česku bude nejtepleji od soboty do úterý a teploty by se měly zastavit těsně pod hranicí čtyřicítky. Již v pátek vyhlásil jihomoravský hejtman Michal Hašek v kraji zákaz rozdělávání ohně a používání pyrotechniky. Padají oblastní teplotní rekordy.

Na obyvatele České republiky se žene horká smršť, která už stihla potrápit státy na západ od nás. V Jihomoravském kraji vydal hejtman Hašek na doporučení hasičů zákaz rozdělávat ohně, odhazovat hořící nebo doutnající předměty a používat pyrotechniku v lesních porostech a jejich okolí. Zákaz platí do odvolání. „V souvislosti se současnou meteorologickou situací s nedostatkem deště a zvýšenými teplotami jsem přijal návrh od jihomoravského ředitele hasičů a podepsal rozhodnutí o době zvýšeného nebezpečí vzniku požáru. Účinnosti nabývá od 18:00,“ uvedl hejtman.

Jako první okusili vedra hned na začátku týdne ve Španělsku. Pak se přidala Francie, Velká Británie a země Beneluxu. Západ Francie zasáhly i výpadky proudu kvůli množství zapnutých klimatizací, v Česku podle firmy ČEZ ale taková situace nepřipadá v úvahu. Energetici se ale na větší zátěž spojenou s využíváním klimatizací připravují. Teploty by pak měly začít padat až v polovině příštího týdne.

Některá místa, kde v pátek padaly teplotní rekordy:

  • Na západě Čech dnes tropické letní počasí překonalo 21 let starý regionální rekord. Ve Staňkově na Domažlicku naměřili odpoledne meteorologové 34,1 stupně Celsia.
  • Také na jihu Čech padaly teplotní rekordy, nejstarší v Nadějkově na Táborsku. Tam přístroje naměřily 30,7 stupně Celsia, o pět desetin více než před 57 lety.
  • Na severu Čech dnes zaznamenaly přístroje rekordy na čtyřech místech. Vůbec nejtepleji bylo v rámci Ústeckého a Libereckého kraje v Doksanech na Litoměřicku, kde meteorologové naměřili 34,6 stupně Celsia.
  • Nejvyšší teploty naměřili meteorologové i na třech místech na Vysočině. V Hubenově na Jihlavsku bylo 31,5 stupně Celsia.
Týdenní výhled počasí
Zdroj: ČT24

Nejen horko, ale i nebezpečné UV záření nebo přízemní ozón

Na prodloužený víkend lékaři varují ohledně zdravotních problémů kardiaky, astmatiky nebo starší lidi, kteří by v největších vedrech neměli vycházet. „Všeobecně pobyt na prudkém slunci člověku nedělá dobře,“ doplnil mluvčí ČHMÚ Petr Dvořák. „Běžné červencové teploty bývají kolem třiceti nebo třiceti dvou stupňů Celsia, a to když už je velmi teplé počasí. Rekordní hodnoty bývají kolem 35 stupňů,“ uvedl. Předpovídané teploty okolo třiceti sedmi jsou tedy nadprůměrné.

Horko pak doprovází další nebezpečné jevy. „Vysoké teploty mají za následek tvorbu přízemního ozónu,“ řekl Dvořák s tím, že v příštích dnech bude postupně koncentrace narůstat. Naopak ozón nad námi se bude tenčit. „Znamená to intenzivnější ultrafialové záření. Zodpovídá za naše opalování a za červenání kůže. Kdybychom chtěli pobývat na slunci, tak si můžeme zadělat na zdravotní problémy, třeba rakovinu kůže,“ upozornil Dvořák.

Uliční kaňony ve městech horko zhoršují

Ve městech bývá horko ještě nesnesitelnější. Třeba Václavské náměstí v Praze může sloužit za příklad jednoho z nejteplejších míst. I když je ve stínu třicet stupňů, asfaltový povrch hravě překračuje padesátistupňové hodnoty. „Jedná se o vykamenovanou nebo vyasfaltovanou plochu obklopenou kolem dokola budovami, takže jsme vlastně v uzavřeném prostoru, takovém uličním kaňonu,“ vysvětlil Dvořák.

„Od tohoto rozpáleného povrchu se také ohřívá vzduch, který je tady uzavřený. Jsme tady v podstatě jako v místnosti, do které praží sluneční paprsky. Je tady slabá ventilace, téměř nefouká vítr, takže horký vzduch se tady udržuje. Přes den pak teploty dosahují velmi vysokých hodnot,“ dodal.

Vodáci na suchu

Lepší to není ani u vody, respektive pro vodáky. Kvůli suchu je většina řek v Česku pro vodáky nesjízdná. Podle nich je to za posledních pět let nejhorší sezóna. Provozovatelé kempů i půjčoven lodí počítají první ztráty. Nejhůř je na tom dolní tok Sázavy. Kempy podél řek jsou prázdné, půjčovny zase plné lodí a prodejní stánky zůstávají zavřené. Škody jdou do stovek tisíc korun. Kde bývá jinak až ke stovce stanů, je jich teď třeba jenom dvacet.

S nepořízenou mohou odejít i návštěvníci Máchova jezera. Koupat se dá, ale v nádrži, která byla v loňském roce vypuštěná kvůli opravě hráze, není dostatek vody, aby mohly vyplout i výletní lodi. „Na provoz nám chybí už jen čtrnáct centimetrů vody,“ zmínil provozovatel lodí Vladimír Reichert. I tady se sčítají statisícové ztráty.

Nízká hladina Labe u Ústí nad Labem
Zdroj: Libor Zavoral/ČTK

Situace na Máchově jezeře, na českých řekách i vůbec v Česku by se mohla zlepšit v polovině příštího týdne. Už od pondělí přinesou mírné ochlazení první bouřky, byť vyšší teploty mohou přetrvávat až do středy. „Pak před polovinou týdne by měla přejít výraznější studená fronta. Vypadá to, že se ochladí o nějakých dvanáct, možná až patnáct stupňů Celsia. V kontextu současného počasí to bude příjemná změna,“ uvedl Dvořák.