Savov zůstává v Londýně. Soud o vydání nerozhodl

Londýn - Soud v Londýně opět nerozhodl o vydání stíhaného podnikatele Františka Savova. Další řízení se uskuteční druhého července a mohl by na něm padnout verdikt. Podnikatelovo vydání žádá Česko, kde je stíhán pro krácení daní a legalizaci výnosů z trestné činnosti. Savov obvinění odmítá, jde prý o snahu zmařit jeho obchodní aktivity.

Londýnský soud v pondělí pokračoval v přerušeném jednání o vydání stíhaného podnikatele Františka Savova do České republiky. České úřady jej chtějí dostat před soud kvůli údajnému krácení daně a praní špinavých peněz. Savov obvinění odmítá.

Obhájci zpochybňují postup Česka při žádosti o vydání

Soud navázal na jednání přerušené ve středu, při němž Savovovi obhájci zpochybňovali postup Česka při žádosti o vydání z Británie, například údajně záměrné nesrovnalosti v překladech z češtiny do angličtiny. „Soudce Howard Riddle předvolal svědky navržené obhajobou, kteří přinesli další důkazy o tom, že evropský zatýkací rozkaz byl českou stranou vydán bezdůvodně a účelově,“ uvedl Savovův mluvčí Jan Hrubeš.

„Dnes probíhal výslech dalšího svědka. Toho si nechala předvolat obhajoba Františka Savova. Jednalo se o českého advokáta (Davida) Kroftu, který pro Savova pracoval. Vypovídal v tom smyslu, že řízení v České republice proti Savovovi není ve fázi, kdy by mělo být skončeno. Zpochybňoval také státní zástupkyni, která to v Čechách vede. Účel je jasný, obhajoba ve Velké Británii to hraje na to, že kauza není v Čechách připravena k tomu, aby šla k soudu,“ uvedl redaktor České televize Jiří Hynek.

Vše se točí kolem toho, zda byly splněny podmínky pro vydání podnikatele do ČR. Konkrétně zda pro vydání musí být české řízení ve fázi, kdy je „připravené na hlavní líčení“, nebo jestli stačí „úmysl podat obžalobu“, což tvrdí prokuratura.

Falešný dokument

Předseda senátu pražského městského soudu Stanislav Králík kritizuje způsob, jak policie postupovala v jedné z kauz miliardáře Savova. Justice dostala falešný dokument, aby advokátům vydala zpátky některé důkazy. Soudce to zjistil a žádal, aby detektivové věc prošetřili. Ti ale případ odložili. Dokument přišel z advokátní kanceláře Unilegal, kde dříve působil například právník Bohuslav Maléř, vedle Savova jeden z obviněných v případu daňových podvodů. Sama advokátní kancelář podle detektivů sdělila, že dokument pro soud jí donesl neznámý muž vydávající se za policistu.

Ve středu jako svědek vypovídal Savovův český obhájce Jiří Jarušek. Ten poukazoval na údajné chyby české policie a prokuratury. Advokát ČR naopak argumentoval tím, že znalosti svědka o kauze jsou menší než dozorové žalobkyně. Více čtěte zde.

František Savov
Zdroj: ČTK/Dospiva Jakub

„Podmínky pro vydání pana Františka Savova do ČR nejsou dle názoru obhajoby splněny. Opakovaně poukazujeme na nekorektní postup české strany,“ uvedl Jan Hrubeš. Jak dodal, po vynesení závěrečného rozhodnutí mohou přijít i odvolání s tím, že začátek odvolacího řízení se dá očekávat nejdříve na přelomu roku.

Londýnský soud se přípustností vydání poprvé zabýval už loni v listopadu. Kauzu má na starosti eso mezi místními soudci, hlavní soudce magistrátního soudu Howard Riddle. Ten se mimo jiné ptal, proč vyšetřovatelé dotyčného nevyslechnou v Londýně nebo prostřednictvím telemostu. Podle tvrzení obhajoby to ale česká státní zástupkyně Iva Bicanová považuje za nepraktické vzhledem k velkému množství potřebných dokumentů.

František Savov je v Česku stíhán za stamilionové daňové úniky, obvinění odmítá. Podle něj jde o snahu zmařit jeho obchodní aktivity. Na Savova byl vydán evropský zatykač. Podnikatel nesmí v noci opouštět bydliště, musí se dvakrát týdně hlásit na policejní stanici a nemůže vycestovat ze země. V Česku je známý především jako majitel vydavatelství Mladá fronta, do jehož portfolia patří například deník E15, týdeník Euro, časopis Lidé a Země, některá dětská periodika či odborné lékařské časopisy.