Habemus legem, oznámil Pelikán shodu na zákonu o žalobcích

Praha – Ministr spravedlnosti Robert Pelikán oznámil, že se shodl se státními zástupci včetně jejich šéfa Pavla Zemana na návrhu zákona o státním zastupitelství. Podobu návrhu považuje za dobrou a domnívá se, že by mohla bez potíží projít legislativním procesem. Návrh jeho předchůdkyně Heleny Válkové narazil na odpor žalobců, ta jim nakonec ustoupila. Měl by nastartovat novou éru veřejné žaloby v České republice, dodal Pelikán ke svému návrhu. Speciální zastupitelství zaměřené na korupci má být pouze jednostupňové a zaniknout mají vrchní státní zastupitelství.

„Habemus legem,“ prohlásil Pelikán na úvod své tiskové konference v parafrázi na oznámení používané po volbě nového papeže. Pak představil základní parametry zákona, které se staly terčem kritiky u předchozího návrhu Válkové. „Součástí zákona je silný, jednostupňový a od všech vnějších vlivů izolovaný speciál, tedy zvláštní státní zastupitelství pro vyšetřování nejzávažnějších případů korupční a hospodářské kriminality,“ zmínil ministr. Zbývající soustava žalobců pak má být strukturována ve třech stupních. Zmizí tedy vrchní státní zastupitelství v Praze a Olomouci.

Návrh podle Pelikána posiluje i nezávislost státních zástupců a více brání politikům v zasahování do soustavy. „To znamená, že se omezuje právo ministerstva na informace z trestních řízení. V podstatě se zcela znemožňuje, aby se ministerstvo dostávalo k informacím z živých kauz,“ prohlásil Pelikán. Právě informování resortu ze strany státních zástupců o kauzách požadovala ve svém návrhu Válková. Podle jejího dřívějšího zdůvodnění má ministr právo vědět o průběhu kauz, aby tomu mohl případně přizpůsobit připravované politické kroky.

K hlavním bodům Pelikánova návrhu patří také ustanovení o výběru vedoucích státních zástupců, kteří mají vzejít z otevřených výběrových řízení. Součástí konkurzů by měly být i podklady s hodnocením kandidátů ze strany jejich nadřízených.

Robert Pelikán na otázku, zda jde o nový materiál, nebo přepracovaný návrh Heleny Válkové:

„Nejde o nový materiál. Postupně jsme dopracovávali a pilovali to, co tu už bylo.“

Návrh vstupuje podle ministra do připomínkového řízení. „Pokud půjde všechno hladce, předpokládáme, že by nabýval účinnosti k 1. lednu 2017 s tím, že některá ustanovení nabydou účinnosti o půl roku dříve, aby to vše organizačně vyšlo,“ předeslal plán šéf resortu spravedlnosti.

Zákon se rodil dost komplikovaně

S návrhem zákona o státním zastupitelství, který měl mimo jiné zrušit stupeň vrchních státních zastupitelství, přišel na návrh tehdejšího ministra Pavla Blažka už kabinet premiéra Petra Nečase (oba ODS) v květnu 2013. Podobu normy schvalovali tehdy jak nejvyšší státní zástupce Pavel Zeman, tak pražská vrchní státní zástupkyně Lenka Bradáčová. Už tento návrh počítal se zřízením specializovaného útvaru pro vyšetřování korupce či zavedením poradního sboru státního zastupitelství. Předpokládalo se, že by zákon platil od ledna 2015.

Právě Blažek hodnotí Pelikánův návrh jako přijatelný, protože navazuje na ten jeho. „Největší diskuse lze očekávat kolem tzv. speciálu. Debata jistě bude o jeho kompetencích, aby nedocházelo v této oblasti v praxi ke zmatkům, a také o tom, zda jeho zřízením nedojde ke vzniku koncentrace moci bez adekvátní kontroly,“ komentoval jeden z bodů Blažek.

Už v červenci 2013 po nástupu vlády Jiřího Rusnoka ale návrh stáhla Blažkova nástupkyně Marie Benešová. Tvrdila, že je nedodělaný a musí se přepracovat. Navíc prohlašovala, že státní zastupitelství mělo mít samostatný rozpočet, což by zaručilo jeho větší nezávislost. Pavel Zeman a Lenka Bradáčová se tehdy proti stažení zákona otevřeně postavili.

Válková chtěla posílit pravomoci ministerstva

Do hry ho pak vrátila až Válková. K jejímu původnímu návrhu ale měli státní zástupci řadu výhrad. Některým z nich nakonec ministerstvo ještě pod vedením Pelikánovy předchůdkyně ustoupilo. Především zúžilo možnou podobu takzvaného speciálu pro vyšetřování korupčních kauz. „Hovořili jsme o jednostupňovém speciálu, čili to je oproti původnímu návrhu posun,“ poukázala ministryně Helena Válková v únoru. Původně požadovala speciální zastupitelství se dvěma stupni.

O jejím původním návrhu žalobci také uváděli, že je dostává do područí politiků. Válková to odmítala s tím, že zákon naopak posiluje nezávislost žalobců a znemožňuje zásahy do jejich činnosti. Za kritiku se ale postavila i vládní ČSSD, někteří senátoři i protikorupční organizace. „Je důležité, aby byla předložena novela, která nezávislost a odpovědnost státních zástupců posílí,“ zdůraznil tehdy premiér Bohuslav Sobotka.