Tejc: Sjezd může být novým začátkem mé kariéry

Praha - Sjezd ČSSD by mohl být novým začátkem mé kariéry, uvedl Jeroným Tejc. Bývalý šéf poslaneckého klubu sice nakonec nebyl do vedení strany zvolen, získal však mezi delegáty značnou podporu, která zdramatizovala volbu ministra vnitra Milana Chovance prvním místopředsedou. Předseda Bohuslav Sobotka naopak prohlásil, že místopředsedy byli zvoleni silní kandidáti. Slabí podle něj neměli na sjezdu nejmenší šanci.

„Pokud někteří čekali, že dnešní sjezd bude koncem mé kariéry, myslím si, že z těch reakcí, které mám, může být spíše novým začátkem,“ poznamenal muž, pro kterého se v místopředsednické volbě vyslovilo 335 z více než 700 delegátů. Pod nečekaně dobrý výsledek se podle něj mohl podepsat i jeho kandidátský projev ze souboje o statutárního místopředsedu, který mezi delegáty vzbudil ohlas.

Tejc: Běžel jsem proti kulometné palbě

„Určitě jsem rád, že jsem mluvil nejen ze svého srdce, ale jak mi řada kolegů řekla, i z jejich duše,“ uvedl Tejc, kterého prý po projevu oslovovala i řada lidí, které předtím osobně neznal. „Já jsem to vnímal tak, že stojím proti dohodám. Svým způsobem jsem běžel proti kulometné palbě, byl jsem zasažen a zničen tři metry před cílem,“ podotkl také. O tom, jestli se o post ve vedení bude ucházet na příštím sjezdu, zatím nepřemýšlí.

Tejc dále prohlásil, že Bohuslav Sobotka na sjezdu strany sice získal absolutní moc, ale tím také absolutní odpovědnost. „Nese v podstatě odpovědnost za každého z místopředsedů, kterého si prosadil,“ je přesvědčen Tejc. „A samozřejmě jakékoliv zaváhání tohoto týmu nebo někoho z nich nemůže být přičítáno komukoliv jinému, a to si, myslím, Bohuslav Sobotka možná ještě ani neuvědomuje.“

Šéf sociální demokracie s tvrzením Tejce souhlasí jen z poloviny. „Pokud jde o absolutní odpovědnost, ano, s tím souhlasím. Já už ji nesu od roku 2010,“ řekl. Veškerou moc ale prý nemá. „Není to absolutní moc a nikdo v sociální demokracii nemá absolutní moc,“ poznamenal s tím, že nově schválené stanovy směřují naopak k posílení vlivu řadových členů.

Už ne Haškovo, ale Tejcovo křídlo

Podle politických analytiků se Tejc stal na sjezdu de facto vůdcem vnitrostranické opozice proti křídlu Bohuslava Sobotky. (Podrobnosti k mocenskému střetu v sociální demokracii naleznete zde). „Nemyslím si, že by se Michal Hašek vrátil jako vůdce stranické opozice,“ upozorňuje v této souvislosti politolog z Masarykovy demokratické akademie Lukáš Jelínek. „Zato Jeroným Tejc sedí v Poslanecké sněmovně, je vidět a dostane se snadněji a častěji do médií. Po dnešku bych nemluvil o Haškovu, ale Tejcovu křídlu.“

„Důležitá zpráva je ta, že křídlo kolem Jeronýma Tejce a Michala Haška má vliv na třetinu delegátů a možná na třetinu stranické základny,“ uvažuje sociolog Daniel Kunštát. Přesto se do vedení dostali pouze Sobotkovi blízcí. Komentátoři to kritizují. „Sobotka udělal chybu, že si silovým způsobem navolil názorově i zájmově příliš jednobarevné vedení,“ reagoval komentátor Reflexu Bohumil Pečinka. „Podpora pana Tejce ukazovala, že je zde silný názorový proud, který teď nebude ve vedení sociální demokracie zastoupen.“

Sobotka, který získal podporu 85 procent delegátů, si do vedení strany prosadil šestici místopředsedů podle svých představ. „Pokud je vedení jednobarevné, nemusí to automaticky znamenat lepší výsledek ve volbách,“ myslí si Tejc. Některým voličům může podle něj více vyhovovat pestřejší složení vedení strany. Zároveň je ale přesvědčen, že i v tom současném jsou silné osobnosti jako Lubomír Zaorálek nebo Martin Starec.

Sobotka: Zvoleni byli silní kandidáti

Sobotka dnes během tiskové konference se zahraničními hosty volbu vedení komentoval tak, že místopředsedy byli zvoleni silní kandidáti. Nakonec nezvolený bývalý šéf poslaneckého klubu Jeroným Tejc přitom získal mezi delegáty značnou podporu, která zdramatizovala volbu ministra vnitra Milana Chovance prvním místopředsedou strany, a jen těsně mu uniklo místo mezi řadovými místopředsedy.

Bohuslav Sobotka: Slabí kandidáti neměli nejmenší šanci (zdroj: ČT24)

„Do vedení sociální demokracie byli zvoleni lidé, kteří získali silnou podporu. Není jednoduché na sjezdu, kde je více než 700 delegátů a rozhoduje se v tajných volbách, získat nadpoloviční podporu. Ti kandidáti, kteří byli skutečně silní, kteří dokázali delegáty oslovit, byli skutečně zvoleni,“ uvedl Sobotka. „Slabí kandidáti včera zvoleni nebyli. Slabí kandidáti tady včera neměli nejmenší šanci,“ zdůraznil.

Kromě Chovance sjezd místopředsedy ČSSD zvolil ministra zahraničí Lubomíra Zaorálka, předsedu sněmovny Jana Hamáčka, ministryni práce a sociálních věcí Michaelu Marksovou Tominovou, dosavadního místopředsedu ČSSD pro hospodaření Martina Starce a náměstkyni ministra zdravotnictví Lenku Tesku Arnoštovou. Do nového vedení nejsilnější vládní strany se tak dostali všichni kandidáti, které si tam přál Sobotka.

Osm kandidátů na řadové místopředsedy ČSSD (kvorum 352 hlasů)

  • Jaroslav Foldyna (236 hlasů)
  • Jan Hamáček - uspěl v 1. kole (483 hlasů)
  • Michaela Marksová - uspěla v 1. kole (548 hlasů)
  • Jindřiška Maršová (136 hlasů)
  • Martin Starec - uspěl v 1. kole (474 hlasů)
  • Jeroným Tejc (335 hlasů)
  • Lenka Teska Arnoštová - uspěla ve 2. kole (368 hlasů)
  • Lubomír Zaorálek - uspěl v 1. kole (526 hlasů)

Arnoštová ve volbě získala 368 z celkem 686 odevzdaných hlasů a Tejc 335. Bývalý předseda poslaneckého klubu, který se funkce vzdal po takzvaném lánském puči po sněmovních volbách 2013, do klání o řadového místopředsedu šel po neúspěchu ve volbě prvního místopředsedy. Tam postoupil do druhého kola, kde podlehl Chovancovi.

V souboji o prvního místopředsedu na sněmu neuspěl ministr pro legislativu Jiří Dienstbier, který získal podporu jen 75 delegátů a poté už nešel ani do volby řadového místopředsedy. V té vedle Tejce ztroskotali také poslanec Jaroslav Foldyna a předsedkyně Sociálně demokratických žen Jindřiška Maršová.

Sobotka je po silné podpoře pro kandidáty, které si ve vedení přál, přesvědčen o tom, že ČSSD může mluvit o tom, že pokračuje stabilizace a sjednocování strany.