Dvojkou ANO bude zřejmě Faltýnek. Stropnický se rozhodl nekandidovat

Praha - Ministr obrany Martin Stropnický se nebude ucházet o funkci prvního místopředsedy hnutí ANO. Píše to dnešní MF Dnes. Práce ve vládě by prý s touto funkcí nešla skloubit. Kandidovat na řadového místopředsedu chce pouze v případě, že bude mít dostatečnou podporu. Na krajských sněmech dostal nejvíce nominací na pozici druhého muže hnutí předseda poslaneckého klubu Jaroslav Faltýnek, kterého podporuje i předseda ANO Andrej Babiš.

„Podle mě je první místopředseda plný úvazek, to se nedá s ministrováním dělat,“ zdůvodnil Stropnický své rozhodnutí. „Budu kandidovat na řadového místopředsedu. Uvidím, jestli je tam nějaká šance, protože do toho nemá smysl jít, pokud by člověk viděl, že je podpora nízká. Je ale ještě předsednictvo, kde má smysl být, protože jste u důležitých koncepčnějších rozhodnutí,“ dodal. Ministr by ale podle něj měl mít alespoň nějakou výraznější pozici, neměl by zůstat pouze řadovým členem ANO.

Současného šéfa poslanců za ANO Jaroslava Faltýnka by chtěl jako svého zástupce i předseda hnutí Andrej Babiš. Faltýnek je totiž jedním z lidí, které zná už dlouho z byznysu a hlavně z Agrofertu. S blížícím se sjezdem se navíc začíná ukazovat rivalita dvou frakcí uvnitř hnutí - známých tváří, které zaštiťovaly jeho kampaň na billboardech, a těch, kdo s Babišem spolupracovali ještě před jeho vstupem do politiky.

Kromě Faltýnka mají z krajských sněmů na post prvního místopředsedy nominace i tři ženy, místopředsedkyně sněmovny Jaroslava Jermanová, předsedkyně pražské organizace Radmila Kleslová a ode dneška také místostarostka Hlučína na Opavsku Blanka Kotrlová. Očekává se však, že ženy spíše svedou boj o pozice řadové místopředsedkyně. Právě Kleslová je jednou z Babišových oddaných spolupracovnic.

Radmila Kleslová (ANO) pro MF Dnes:

„Když mi pan předseda zavolá a bude chtít například udělat přes noc volební řád, tak ví, že Kleslová ho udělá ráda a ještě tak, že bude všechno naprosto sedět. Toto by například Stropnický nikdy neudělal.“

Poslanec ANO Pilný: Jen abychom neskončili jako některé bývalé strany

O tom, jak bude vypadat nové vedení ANO, rozhodnou delegáti celostátního sněmu na přelomu února a března. Andrej Babiš, který hnutí na konci roku 2011 založil a dodnes je jeho hlavní tváří, má zatím na předsednické místo podporu ze všech regionů. Pravděpodobně nebude mít ani žádného protikandidáta. Na místa čtyř řadových místopředsedů naopak kandiduje třikrát tolik zájemců. Celkem má vládní hnutí ANO přes 2 500 členů.

Zevnitř hnutí však zaznívají hlasy, že by ANO mohl hrozit stejný osud jako jiným stranám, které rychle vystoupaly nahoru a stejně rychle z politického výsluní zase zmizely. „Myslím, že naše hnutí stojí na křižovatce. Pokud po sněmu zvítězí lidé, kteří jen intrikaří, rychle skončíme jako bývalé velké politické strany,“ řekl poslanec za hnutí ANO Ivan Pilný pro včerejší vydání Hospodářských novin.

Stropnický místopředsedou ANO nebude (zdroj: ČT24)