Horská služba má nového ředitele Patrika Jakla. Jeho předchůdce dal výpověď

Novým ředitelem Horské služby je Patrik Jakl, správní rada ho zvolila po úspěchu ve výběrovém řízení. Nastupuje po Františku Hadáčkovi, který dal ke konci června výpověď. Podle ministerstva pro místní rozvoj, které je zřizovatelem Horské služby ČR, má Jakl – též člen spolku horských průvodců – zkušenosti s řízením společností působících v cestovním ruchu a při konkurzu prokázal znalost horského prostředí.

Do funkce uvedla nového ředitele Horské služby ministryně pro místní rozvoj Klára Dostálová (za ANO). „Věřím, že Patrik Jakl naváže na vynikající práci, kterou horští záchranáři vykonávají, a přispěje k dalšímu rozvoji Horské služby,“ podotkla při tom.

Sám Pavel Jakl uvedl, že se chce zaměřit na efektivní řízení, ekonomickou stabilizaci Horské služby, na spolupráci s ostatními složkami integrovaného záchranného systému a na přípravu nové legislativy. „Mým cílem je záchranářům zajistit odpovídající materiální zázemí pro výkon jejich nelehké práce,“ sdělil.

Patrik Jakl
Zdroj: MMR

Podle údajů v obchodním rejstříku je Jakl vlastníkem a jednatelem cestovní kanceláře Hory CZ, která se zaměřuje na horské zájezdy. Je také jednatelem a vlastníkem společnosti Go2fly a  jednatelem a spoluvlastníkem společnosti Cho oyu. V Českém spolku horských původců podle dat obchodního rejstříku zastává funkci pokladníka a člena rozhodčí komise.

Podle mluvčího Horské služby Radka Zemana ale nový ředitel již předal řízení cestovní kanceláře svému kolegovi. Společnosti Go2fly a Cho oyu podle něj téměř žádnou činnost nevykonávají. Dodal, že žádná z Jaklových firem nepobírá evropské či státní dotace a ani se státem neobchoduje.

Od Beskyd po Šumavu

Ministerstvo pro místní rozvoj vyhlásilo výběrové řízení na nového ředitele v květnu poté, co František Hadáček podal výpověď s dvouměsíční lhůtou. On sám nechtěl své rozhodnutí blíže komentovat. „Měl jsem pracovní smlouvu s dvouměsíční výpovědní lhůtou. Dal jsem výpověď a končím, na tom nic není,“ uvedl.

Horská služba ČR má asi sto zaměstnanců, zároveň s ní spolupracuje dalších 360 dobrovolných záchranářů. Ti působí celkem v sedmi oblastech – Beskydech, Jeseníkách, Jizerských horách, Krkonoších, Krušných horách, Orlických horách a na Šumavě. V roce 2017 hospodařila Horská služba s příjmy 170 milionů korun, z nichž provozní dotace od státu činila 141 milionů korun.