Česká plemena chodský pes a pražský krysařík se dočkala mezinárodního uznání

Cesta chodského psa a pražského krysaříka na mezinárodní výstavy bude jednodušší. Zároveň bude snazší i chov a rozšíření těchto plemen českého původu v zahraničí. Důvodem je dokončení prvního kroku k úplnému uznání obou plemen Mezinárodní kynologickou federací (FCI). Plemena se tak zařadila po bok českého fouska a českého teriéra, která byla uznána v 70. letech.

Klub přátel chodského psa byl založen v roce 1991 a sdružuje majitele a příznivce tohoto plemene. Chovatelka a předsedkyně klubu Jana Kudrnáčová se chovu chodského psa věnuje už léta, v současnosti jich má pět. Uznání plemene vítá: „Chodský pes je rychlý, pružný, není problém jich mít čtyři až pět a jít s nimi ven, protože mají perfektní ovladatelnost. Ta povaha činí ‚choďáka' natolik výjimečným, že je o něj zájem. Je to univerzální pes – je to hlídač, společník, kamarád, je neagresivní a je vhodný na kynologické sporty. Jsem opravdu hrdá, že byl prozatímně uznán.“  

O uznání obou plemen FCI usilovala Českomoravská kynologická unie přibližně sedm let. „Nyní má Česko ve své patronaci dvě definitivně uznaná plemena (českého fouska a českého teriéra) a dvě prozatímně uznaná plemena (pražského krysaříka a chodského psa) a jedno plemeno společně se Slovenskem, kde patronaci převzalo Slovensko, a to československého vlčáka,“ vysvětluje členka vědecké komise FCI Veronika Chrpová.

Pražský krysařík
Zdroj: Lucie Sobotková/Wikimedia

FCI eviduje v současnosti 356 řádně uznaných plemen a devět plemen uznaných prozatímně. Plemena se chovají také na čistě národní úrovni. V případě Česka je národním plemenem, kromě chodského psa a pražského krysaříka, také český strakatý pes nebo český horský pes.

Prozatímní uznání umožní chovatelům psů účastnit se mezinárodních zahraničních výstav nebo chovat plemeno ve všech státech FCI, což napomůže k celosvětovému rozšíření obou plemen.

„Pro chovatele se nyní změní zásadní fakt, a to, že všechny členské země FCI od teď musí uznat tato prozatímní plemena a umožnit jim zapisovat svá štěňata do plemenné knihy vedené daným státem. A dále poskytnout data pro plné uznání těchto plemen. Tato plemena mohou být tedy jednoduše rozšířená celosvětově,“ říká Chrpová. Po deseti letech je možné zažádat o řádné uznání, které umožní plemenům dosáhnout na titul mezinárodní šampion.

Česká plemena chodský pes a pražský krysařík se dočkala uznání koncem minulého týdne v Číně v rámci Světové výstavy psů všech plemen, kde se sešli zástupci Mezinárodní kynologické federace. Ta garantuje chov psů s průkazem původu a dává mu základní pravidla na mezinárodní úrovni.

„Prozatímní uznání je prvním krokem v procesu uznání plemene oficiálně pod FCI po prvotní práci chovatelů. Ti museli odchovat v mnoha generacích stabilní jedince vykazující znaky ideální populace a odpovídající stanovenému standardu,“ dodává Chrpová.