Kvůli zakázkám SŽDC míří k soudu šest lidí a jedna firma

Státní zástupce podal obžalobu na šest lidí a jednu firmu za zmanipulování dvou tendrů Správy železniční dopravní cesty (SŽDC). Informaci ČT potvrdil dozorující státní zástupce Ondřej Trčka z Vrchního státního zastupitelství v Praze. Skupinu policie viní mimo jiné z poškození finančních zájmů EU, z podplácení nebo z porušení předpisů o pravidlech hospodářské soutěže.

„Státní zástupce Vrchního státního zastupitelství v Praze podal ve věci týkající se dvou veřejných zakázek zadavatele Správa železniční dopravní cesty, státní organizace, obžalobu k Městskému soudu v Praze,“ uvedl dozorující státní zástupce Ondřej Trčka.

Skupinu kriminalisté viní z trestného činu porušení předpisů o pravidlech hospodářské soutěže, poškození finančních zájmů EU nebo podplácení a přijetí úplatku. Za to jim hrozí trest vězení od tří do deseti let.

Vyšetřování se týká dvou zakázek státní organizace zadávaných v období od února do srpna 2015, konkrétně „Technicko-provozní studie – Technických řešení VRT“ a „Revitalizace trati Chlumec nad Cidlinou – Trutnov“. První z tendrů měl předpokládanou hodnotu 20 milionů korun, druhý 36 milionů korun bez DPH.

Trestní stíhání v kauze začalo v březnu 2016, v té době se týkalo šesti lidí a tří firem. Nejvyšší státní zastupitelství později podle informací médií zrušilo obvinění projektantské firmy Sudop a státem řízeného Výzkumného ústavu železničního (VUZ). Mluvčí SŽDC a ministerstva dopravy po zahájení stíhání uváděli, že mezi stíhanými nejsou zaměstnanci ani jedné z těchto institucí.

Podle serveru Aktuálně.cz policie obvinila ředitele VUZ Antonína Blažka, obchodního ředitele projektantské společnosti Valbek Lukáše Hruboně, ředitele ústavu pro techniku a rozvoj Petra Kavána, obchodního ředitele Sudopu Petra Lapáčka nebo jeho asistentku Helenu Mazancovou.