Je to místo bezbariérové? VozejkMap napoví

Praha – Handicapovaní lidé, senioři nebo matky s kočárky se musejí ve městech často potýkat s různými bariérami. Situace se sice zlepšuje, spousta důležitých míst ale na úpravu ještě čeká. Česká asociace paraplegiků proto přišla s projektem VozejkMap – databází bezbariérových míst v Česku. Sdílená a ověřená data pomohou lidem tam, kde to příliš neznají nebo nemají zmapovanou situaci.

Nový web i aplikace pomáhají handicapovaným (zdroj: ČT24)

VozejkMap funguje jednak jako webové rozhraní, ale i jako mobilní aplikace. Člověk si tak přímo v terénu může ověřit, jestli dokáže překonat všechny „překážky“ a dostat se tam, kam potřebuje. Aplikace funguje pro systém iPhone i Android a je zdarma.

Místa jsou do databáze vkládána a ověřována samotnými uživateli. Do projektu se zapojily také regionální instituce a portály. Pomocí filtru lze snadno nalézt bezbariérová ubytování, toalety, restaurace, obchody či dopravní terminály. Veškerá data manuálně kontroluje administrátor – který je rovněž vozíčkář. Zatím je zmapováno přes šest tisíc míst v celém Česku.

Nejnověji udělala vozíčkářům radost rekonstrukce tramvajové trati v centru Prahy mezi Jindřišskou a Lazarskou. Handicapovaní lidé a rodiče s kočárky si dlouhodobě stěžovali, že je Lazarská od výtahu ze stanice metra B Národní třída těžko přístupná. Museli překonávat třeba vysoké obrubníky bez nájezdů. Nástup do tramvají z vozovky byl nepohodlný a pro vozíčkáře v podstatě nemožný. To už je ale minulostí, rekonstrukce pro ně znamená výrazné ulehčení.