Protivzdušná ochrana Pobaltí? Jsme připraveni, vzkazuje Stropnický

Brusel – České protiletadlové raketové komplety by mohly chránit baltské státy, pokud o to požádají. V Bruselu to dnes řekl ministr obrany Martin Stropnický. Nabídka protivzdušné ochrany je reakcí na krizi na Ukrajině a obavy pobaltských republik před silovými operacemi Ruska na východě kontinentu.

Praha již v reakci na ruskou hrozbu prodloužila podzimní misi českých stíhačů s letouny Gripen na Islandu ze tří na devět týdnů. „Máme i jiné kapacity. Protivzdušnou obranu jsme schopni poskytnout v jisté míře baltským státům na požádání,“ řekl Stropnický. Čeští piloti se již v minulosti úspěšně zapojili do ochrany vzdušného prostoru nad Pobaltím. Nebe nad Estonskem, Litvou a Lotyšskem opakovaně hlídali piloti gripenů.

Stropnický již dříve uvedl, že pokud bude Česko požádáno, je připraveno poskytnout svá vojenská letadla k ochraně nebe nad státy sousedícími s Ukrajinou. Čeští vojenští stíhači jsou podle ministra obrany nepochybně připraveni. „To není tak, že my bychom dopředu něco nabízeli. My jsme prostě na své úrovni připraveni, a až budeme požádáni, jsme schopni tu kapacitu dodat,“ upřesnil Stropnický. 

Čeští střelci cvičí na střelnici v Polsku

Podle ministrova mluvčího Jana Pejška v současné době cvičí čeští protiletadloví střelci právě na baltské střelnici v Polsku. Vybaveni jsou protiletadlovými zařízeními KUB, kterými střílí na upravené letecké rakety. „V prvních deseti sekundách bezprostředně po odpálení z letounového nosiče raketa zrychluje až na 750 metrů za sekundu. Pravděpodobnost zničení cíle je zaručena do maximální rychlosti 600 metrů za sekundu,“ uvedl pro web ministerstva obrany jeden z instruktorů střelby František Hammerbauer.