Kdo zaplatí dětské skupiny a mikrojesle? Ministerstva práce a školství se dohadují

Události: Vládní pře o financování dětských skupin (zdroj: ČT24)

Ministři kabinetu Andreje Babiše (ANO) se neshodnou na způsobu financování dětských skupin, které suplují nedostatek místa ve školkách. Ministerstvo práce navrhuje, aby stát v těchto zařízeních spolufinancoval místa pro děti do čtyř let. Podle resortu školství je takový návrh nesystémový.

Celkem je v České republice v chodu několik set dětských skupin a desítky mikrojeslí. Mnohé nejsou schopny uspokojit poptávku rodičů. Kolik za pobyt dítěte ve skupině zaplatí, se může v jednotlivých zařízeních značně lišit.

S financováním nyní pomáhají dotace z Evropské unie, ty ale můžou do pár let skončit. Peníze by nově měly jít přímo ze státního rozpočtu. „Nám se jedná o to, aby financování dětských skupin a mikrojeslí bylo do budoucna systémové,“ zdůrazňuje ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová (ČSSD).

Podle resortu by peníze měly pocházet ze tří zdrojů: od zřizovatelů, z příspěvku rodičů, který by neměl být vyšší než třetina minimální mzdy, a ze státního rozpočtu. Z toho by se mohlo na jedno dítě hradit zhruba 7 a půl tisíce měsíčně. K návrhu má ale výhrady ministr školství.

„Jedná se o nesystémový návrh, který by vedl k duplicitě financování zvláště v případě tří- a čtyřletých dětí, které dle našeho názoru mají být v mateřských školách,“ oponuje ministr školství Robert Plaga (ANO). „Nebudeme mít dva paralelní systémy, ale aby rodiny mohly slaďovat práci a děti, tak musí mít dobré podmínky,“ vyjádřila se Maláčová.

Nově zřizované dětské skupiny a mikrojesle by také do budoucna mohly od státu dostávat příspěvek na své vybudování. Vláda novelu projedná po Novém roce, pak ji dostane k posouzení parlament. Pokud ji schválí, bude účinná od roku 2020.