PŘEHLEDNĚ: Pojišťovny vábí klienty na proplácená očkování, příspěvky na sport i diety

Události: Pojišťovny už zveřejňují, co budou proplácet v roce 2019 (zdroj: ČT24)

Běžně nehrazené očkování, sportovní aktivity a zcela nově i vyšetření rakoviny. Zdravotní pojišťovny začaly zveřejňovat, co všechno budou svým klientům příští rok proplácet. Některé nabízejí i vlastní benefity pro pojištěnce, jako příspěvky na vyšetření prsu ultrazvukem, na prevenci zubního kazu u dětí nebo na vyšetření Alzheimerovy choroby.

Napříč pojišťovnami je o příspěvky pro děti tradičně největší zájem. Nejčastěji jde o proplacení očkování nebo několika hodin cvičení. Většinou lze od pojišťoven získat několik set korun.

Největší zdravotní pojišťovna, VZP, ale na příští rok chystá i příspěvek pro nedonošené děti. „VZP bude přispívat na nákup speciální výživy, případně na rehabilitaci,“ uvedl mluvčí pojišťovny Oldřich Tichý.

Vojenská zdravotní pojišťovna připravila pro malé klienty program prevence zubního kazu, v jehož rámci nově přispěje na utěsnění štěrbin mezi zuby, u kterých je riziko vzniku zubního kazu.

Vyšetření na Alzheimerovu chorobu

Zaměstnanecká pojišťovna Škoda přidá na dentální hygienu. Oborová zdravotní pojišťovna už teď od konce roku platí lidem nad 40 let novou prevenci v podobě testu v centrech České alzheimerovské společnosti. „Je to vyšetření trvající zhruba 60 minut, a pokud se odhalí nějaký problém, pak naše asistenční služba objedná k dalšímu specializovanému vyšetření,“ přibližuje mluvčí OZP Jiří Sochor.

Česká průmyslová zdravotní pojišťovna od ledna zavádí Program onkologické prevence pro lidi starší 35 let. Revírní bratrská pokladna zas zvýší třeba příspěvek pro diabetiky nebo sportovce. Sportovní aktivity u všech věkových kategorií podpoří i Zdravotní pojišťovna ministerstva vnitra.

obrázek
Zdroj: ČT24

Velký zájem je o očkování proti klíšťové encefalitidě

Všech sedm zdravotních pojišťoven dohromady ročně vyplatí na příspěvcích stovky milionů korun. Jejich výše se pohybuje v řádech stovek i tisíců korun pro jednoho klienta a liší se napříč pojišťovnami i jednotlivými programy. Lidé nejvíc žádají připlacení na očkování proti klíšťové encefalitidě nebo peníze na už zmiňovaný sport.

Třeba klienti Zaměstnanecké pojišťovny Škoda ale nejvíc žádají preventivní vyšetření štítné žlázy. Česká průmyslová pojišťovna zase na základě poptávky navyšuje například příspěvek na odvykání kouření.

Nabídky, a podmínky čerpání se mohou napříč pojišťovnami výrazně lišit. Některé, například ta ministerstva vnitra nebo Revírní bratrská pokladna, nabízejí převod příspěvků mezi příbuznými. Jiné podmiňují výši čerpání vstupem do věrnostního programu.

Oborová zdravotní pojišťovna třeba umožňuje čerpat víc těm, kdo chodí na preventivní prohlídky. Vojenská zdravotní zase nabízí slevy a výhody při nákupech v e-shopech zaměřených na zdraví a udržování kondice.

Bezlepkové potraviny
Zdroj: ČT24

Důvod pro změnu pojišťovny? Často příspěvek na diety

Právě příspěvky jsou někdy důvodem, proč klienti pojišťovnu změní. Děje se tak hojně v případech rodičů, jejichž děti trpí fenylketonurií nebo celiakií. Obě dědičná metabolická onemocnění vyžadují přísnou dietu. A na speciální potraviny, které jsou jedinou možností léčby, některé pojišťovny vůbec nepřispívají.

Přitom třeba bezlepkovou stravu musí v Česku užívat přes 100 tisíc lidí. O příspěvky na dietu je velký zájem. Vybrané pojišťovny je nabízejí všem věkovým kategoriím, další jenom dětem. Například VZP dává až tři tisíce korun na pololetí mladým lidem do 18 let a studentům do 26 let.

Proplácí jen speciální bezlepkové potraviny. Jejich nákup musí rodič doložit účtenkami. Jen u VZP o příspěvky v tomto roce dosud žádalo 10 700 klientů, kterým pojišťovna vyplatila 31,5 milionu korun.

Podle předsedkyně Revizní komise Společnosti pro bezlepkovou dietu Elišky Dufkové jsou měsíční výdaje na bezlepkovou dietu o tři tisíce korun vyšší v porovnání s běžným stravováním. „To si jako jedinou léčbu hradí sám pacient,“ podotýká.