Čím více vydělají, tím méně jim zbyde. Lidem v exekuci se vyplatí pracovat málo

168 hodin: Datoví novináři a analytici vytvořili exekuční kalkulačku (zdroj: ČT24)

Mnoha dlužníkům se v České republice nevyplatí pracovat. Mnohdy nastává absurdní situace, že čím více lidé v exekuci vydělají, tím méně jim nakonec zbyde. Zjistili to datoví novináři Českého rozhlasu společně s analytiky Centra pro společenské otázky. Vytvořili kalkulačku, která umí vypočítat, kolik si člověk reálně vydělá při exekuci na plat. Tratí na tom všichni: dlužník, věřitel i stát. Pro pořad 168 HODIN natáčel Jan Novák.

„Vybírala jsem si práci, aby mě trošku bavila a byla něčím zajímavá, ale hlavně jsem si vybírala takovou práci, kde příjem bude na úrovni základní mzdy,“ přiznala třiapadesátiletá paní Hana, která má deset exekucí a dluží skoro pět milionů korun.

Hana žije a pracuje v Praze. Při exekuci na plat jí každý měsíc zůstane něco málo přes 7600 korun. Bere jen minimální mzdu 12 200 korun. „Já jsem se pohybovala v reklamě a tam příjmy dosahují 50 až 60 tisíc. Ale bohužel vzhledem k tomu, že mám exekuce, to pro mě není zajímavé, protože ať budu pracovat sebevíc, stejně mi víc nezůstane,“ poznamenala. „A dluh stejně nikdy nesplatím, protože úroky daleko přesahují jistiny,“ dodala paní Hana.

Novináři a analytici připravili kalkulačku

Tvrzení se pokusili ověřit datoví novináři z Českého rozhlasu a Centra pro společenské otázky, kteří sestavili tabulku, kolik peněz z platu zůstane lidem s exekucí. Zjistili, že zadlužení nemají motivaci vydělávat.

„Setkáváme se s tím, že lidem se nevyplatí pracovat. Říkají to úřady práce, že nemůžou umístit uchazeče, protože se jim nevyplatí pracovat. Říkají to zaměstnavatelé, že mají obrovský problém odměňovat lidi v exekuci, protože jim po navýšení mzdy nic nezůstane,“ sdělila autorka kalkulačky a hlavní analytička Centra pro společenské otázky Lucie Trlifajová.

Každá tisícovka k platu navíc by u Hany byla ve skutečnosti jen pár desetikorun. Téměř vše jde na úhradu dluhu. Stát nechává lidem v exekuci na život maximálně 9300 korun. „Člověku s exekucí už je celkem jedno, jestli si bude vydělávat 16 tisíc, 30 tisíc, 40 tisíc. Horní hranice toho, kolik mu každý měsíc zbývá, je opravdu těch devět tisíc,“ potvrdila vedoucí programu nezaměstnanosti organizace Rubikon Centrum Lucie Streichsbierová.

Aby byly dávky

Datoví novináři navíc spočítali, že dlužníkovi se vyplatí brát jen minimální mzdu a pobírat od státu sociální dávky. Kdyby vydělal i jen o trochu víc, už by na dávky nedosáhl a jeho reálný měsíční příjem by byl nižší. „Čím menší legální příjem člověk má, tím víc mu zůstane z příjmu, aniž by to bylo odváděno na exekuci,“ vysvětlila Streichsbierová.

To je i případ paní Adély z České Třebové. Je jí pětatřicet let a vychovává syna. „Exekucí mám určitě minimálně deset. Možná víc. A jsou to částky 800 tisíc. 30 tisíc. 10 tisíc. Dohromady milion a půl,“ vypočítala.

Adéla pracuje v technických službách jako metařka. Ačkoliv jí nabízeli víc, trvala na minimální mzdě, aby dosáhla i na přídavek na dítě, příspěvek na bydlení a příspěvek na živobytí. Když jí v létě poskočil plat kvůli přesčasům, hned o dávky od státu přišla a reálný příjem na měsíc jí rapidně klesl.

Exekuční kalkulačka dokazuje, že dlužník nejenže nemusí mít motivaci splácet dluh, ale že je pro něj zároveň výhodné mít jen takový plat, při němž dosáhne i na dávky. „Když by začal pracovat za vyšší mzdu ten jedinec, který přináší hlavní příjem do rodiny, tak nárok na dávky ztrácí, protože nárok na dávky se počítá podle příjmu před exekucemi,“ řekla Trlifajová.

Tratí všichni

Na soudobém stavu tratí všichni. Dlužníci nejsou motivováni splácet dluh, stát musí nízké příjmy dorovnávat v sociálních dávkách a věřitelům klesá šance dostat své peníze zpět.

„Nejdřív jsem si myslel, že máme špatně výpočet, že tam máme chybu, protože mi to přišlo úplně absurdní, že čím víc si vyděláte, tím míň vám zbyde. Po nějakém kolečku, kdy jsme si ověřovali výpočty, jsme zjistili, že to není chyba ve výpočtu, ale že to je vlastnost systému,“ sdělil datový novinář Českého rozhlasu Jan Boček.

V současné době je v České republice v exekuci přes 830 tisíc lidí. Dohromady mají přes čtyři a půl milionu exekucí.