Pračka nebo bruska. Majetek zabavený obviněným si lze koupit na internetu i v prodejně

Události: Majetek zabavený obviněným lze koupit i v pražské prodejně (zdroj: ČT24)

Prodej věcí zajištěných v trestních kauzách letos přinesl státu přes 13 milionů korun. Loni to bylo dokonce téměř 30 milionů. V případě odsouzení pachatelů putují prostředky na zvláštní fond určený na odškodnění pro oběti. Ministerstvo vnitra nyní v Praze otevřelo nové prodejní centrum zajištěných věcí.

Majetek lidí obviněných z trestných činů je nově vystavený v centru Prahy a na aukčním serveru. „Je to zboží s krátkou dobou kazivosti. Majetek, který podléhá snižování hodnoty v krátkém čase, a jde o majetek prodávaný se souhlasem držitele,“ uvedl náměstek policejního prezidenta Jaroslav Vild.

Přímo k zakoupení jsou v prodejním centru jen méně hodnotné kousky jako třeba květináče za desetikorunu. U dražších věcí je nutné nejdříve dát nejvyšší nabídku v internetové aukci, pak si lze zboží nechat poslat poštou, případně si ho vyzvednout v Praze nebo v Ostravě.

Ministr vnitra a vicepremiér Jan Hamáček (ČSSD) věří, že s rozšiřováním nabídky zboží na internetu a sítě prodejen zájem o nákup poroste. Stát se prodejem hlavně zbavuje starosti o movitý majetek.

Ilustrační foto
Zdroj: ČT24

Především jde o vozidla. Loni i letos stát jejich prodejem získal kolem 11 milionů. Peníze pak do pravomocného rozhodnutí zůstávají zablokované u soudu. „V případě, že je obviněný osvobozen, se mu tyto peněžní prostředky vrací. V případě, že je odsouzen, připadají buď státu, nebo obětem,“ přiblížil mluvčí Úřadu pro zastupování státu ve věcech majetkových Radek Ležatka.

Od ledna ukládá ministerstvo spravedlnosti peníze pro poškozené na zvláštní účet, aby nemuseli finance vymáhat sami. Aktuálně je na kontě 6,5 milionu.