Pořadatelé motocyklové GP v Brně žalují stát kvůli nižší dotaci, chtěli 70 milionů

Pořadatelé motocyklové Grand Prix v Brně zažalovali ministerstvo školství kvůli tomu, že dostali nižší dotaci na závod, než o kterou žádali. Uvedl to Český rozhlas Radiožurnál (ČRo). Podle pořadatelů tak ministerstvo porušilo při určení dotace vlastní pravidla. Mluvčí resortu ale upozorňuje, že byly v žádosti o dotaci chyby – pořadatelé tam třeba neuvedli, že dostali dalších 30 milionů na dotacích od kraje a města.

Žádost prý také obsahovala nezvykle nízký odhad komerčních příjmů: „Chybí také relevantní příjmy z parkovného nebo pronájmu prodejních stánků,“ uvedla mluvčí ministerstva Aneta Lednová. Podle ní tak bylo zdůvodnění výše dotace transparentní. Ze všech velkých sportovních akcí navíc dostala brněnská akce nejvyšší dotaci ze strany ministerstva.

Ministr školství Robert Plaga (ANO) k dotaci pro GP (zdroj: ČT24)

Ponížení dotace považuje Petr Vokřál za nesmyslné a chce o tom s ministrem školství Robertem Plagou (ANO) ještě jednat. „Dotační řízení je uzavřené, částka přidělena,“ řekl k žalobě ministr školství Robert Plaga (ANO). Doplnil, že si nedovede představit, jak by mohlo byt řízení obnoveno. Plaga navíc v příštím roce nepočítá se speciálním řízením, do kterého by se jako letos mohl přihlásit pouze spolek pro GP.

Pokud by se situace nevyřešila, jsou podle primátora Brna Petra Vokřála (ANO), který je ve výkonném výboru Spolku pro GP ČR Brno, závody v ohrožení. „Dlužíme promotérské společnosti Dorna 50 milionů korun. Letos byl zalistovací poplatek přes sto milionů, polovinu jsme uhradili a polovinu jsme měli dát do začátku závodů v srpnu, takže už jsme v prodlení. Pokud se to nevyřeší, Dorna nás může vyškrtnout ze seznamu,“ zdůraznil Vokřál. Podle něj má spolek v záloze necelých 20 milionů, které by přidal k ministerským 31 milionům, aby Dorně dluh zaplatil.

Pořadatele drtí vysoký poplatek za licenci

Motocyklovou GP v Brně, která se řadu let potýká s nedostatkem financí, pořádá od roku 2016 Spolek pro GP ČR Brno, založený městem Brno a Jihomoravským krajem. Ten letos žádal o sedmdesáti milionovou dotaci, od státu ale dostal „jen“ třicet devět milionů.

Snížení dotace je podle brněnského primátora Petra Vokřála (ANO), nesmyslné. „Je to opravdu naprosto chaotické a zcela subjektivní hodnocení někoho z úředníků, protože například říkají, že budeme mít vyšší příjmy ze vstupného o deset milionů korun než v minulém roce, což nevím, kde na to přišli. Realita ukazuje, že to tak není,“ řekl Vokřál. 

Když přitom letos v březnu spolek o dotaci žádal, tak Petr Vokřál uvedl: „Zatím nemáme rozhodnutí, otázkou je finální výše. Můžeme dostat více i méně.“ Žalobou se bude zabývat Městský soud v Praze.

  • náklady 170 milionů korun;
  • zalistovací poplatek 104 milionů korun;
  • závody navštívilo 194 000 lidí;
  • na vstupném se vybralo 72 milionů korun.

Ekonomika Grand Prix na Masarykově okruhu byla v minulosti velkým problémem. Původní organizátor závodů – Automotodrom Brno – se kvůli ztrátovosti GP, kterou způsobuje vysoký poplatek za zisk licence na organizaci závodů, pořádání vzdal. 

Velkou cenu chce ale v Brně zachovat i nově utvořená koalice ODS, lidovců, Pirátů a ČSSD: „Bavíme se na úrovni poslaneckých klubů o tom, aby stát vyčlenil peníze na příští rok už v rozpočtu na rok 2019. Chceme také do financování vtáhnout soukromou sféru, která z toho profituje,“ uvedl brněnský předseda ODS Robert Kerndl, který bude náměstkem primátorky Markéty Vaňkové (ODS). 

Podle Roberta Kerndla má akce velký význam a dělá Brnu dobrou reklamu, vzniklá situace by se ale měla řešit jinak než žalobou, to je podle něj nešťastné. „ Nemůžu nikomu nic radit, ale myslím, že je stále čas, aby ti, co tu žalobu podali, ji zase vzali zpět,“ řekl budoucí náměstek primátorky.

Nová koalice zároveň ale musí rozhodnout, kdo ve Spolku pro GP dosavadního primátora nahradí. Znepokojuje ji, že kromě Petra Vokřála o jednáních o Velké ceně nikdo další moc neví. „Vyjednáváním a celou záležitostí Velké ceny se zabývá pouze velmi omezená skupina lidí, pokud ne pouze jednotlivci, takže těch informací opravdu není mnoho,“ řekl budoucí radní David Grund (ODS).