Ve Spojených státech zemřel Ladislav Bittman. V roce 1964 zosnoval akci StB Neptun

Ve Spojených státech zemřel v noci na úterý Ladislav Bittman, který stál v roce 1964 za mystifikační akcí Neptun komunistické Státní bezpečnosti (StB). Během ní byly v Černém jezeře na Šumavě údajně nalezeny bedny s nacistickými dokumenty. Po srpnu 1968 Bittman emigroval do Spojených států, kde prozradil řadu komunistických agentů i pozadí akce Neptun.

Bedny s údajnými dokumenty nacistů do Černého jezera hodili roku 1964 příslušníci StB, aby vytvořili tlak na západní osobnosti s válečnou minulostí a pomohli rozpoutat kampaň proti promlčení válečných zločinů.

Dezinformační akce se zrodila náhodou. Štáb pořadu Československé televize Zvědavá kamera prozkoumával pověst o šumavském jezeře, jehož voda má prý zázračné konzervační vlastnosti.

Ladislav Bittman
Zdroj: ČT24

V pověstmi opředeném Čertově jezeře na jaře roku 1964 objevili potápěči, mezi nimiž byl i Bittman, několik bedýnek s válečnou municí. Bittman poté zorganizoval v červenci stejného roku akci, při níž StB do nedalekého Černého jezera potopila bedny s prázdnými papíry. Úřady pak přivolaly novináře, bedny z jezera vyzvedly a odvezly k údajnému zkoumání.

Akce svůj cíl splnila

V září pak ministr vnitra Lubomír Štrougal na tiskové konferenci, na níž nechyběli zahraniční novináři, ukázal dokumenty, které prý pocházely z nalezených beden. Šlo však o nacistické dokumenty přivezené mezitím sovětskou tajnou službou. Nález pomohl mimo jiné vytvořit diplomatický tlak na západoněmeckou vládu proti promlčení válečných zločinů. K promlčení mělo dojít v roce 1965, akce ale pomohla lhůtu prodloužit o pět let.

Akce Neptun tak byla ve své době úspěšná. Po okupaci Československa vojsky Varšavské smlouvy v srpnu 1968 ale hlavní aktér akce Bittman uprchl do USA, kde prozradil nejen řadu agentů komunistické tajné služby, ale také pravdu o bednách ze šumavského jezera. V USA pod jménem Lawrence Martin-Bittman působil později i jako profesor na Bostonské univerzitě.