Fotky dětí na internetu: Nezapomeňte na opatrnost, varují odborníci

Praha - Experti na internetovou bezpečnost opět varují před zveřejňováním fotografií dětí na webových portálech. Nejde přitom jen o mnohokrát zmiňovaný Facebook, ale i o tuzemské servery. Některé stránky s fotkami si totiž mohou prohlížet lidé s pedofilními sklony. „Dopátrat se člověka, který fotografie stahuje, je nemožné,“ upozornil IT specialista Michael Čejka. „Shromažďování fotek cizích klidí, kde jsou třeba děti na pláži, není v rozporu s českými zákony,“ dodal Čejka s tím, že z pohledu práva lze zjistit jen IP adresu, z níž byly fotky staženy.

Namísto několika zhlédnutí tak mají některá nezabezpečená rodinná alba i desítky tisíc návštěv. Právě počet zhlédnutí je přitom podle Čejky hlavním varováním, že něco není v pořádku, stejně jako přístupy od uživatelů, kteří jsou na síti extrémně aktivní a většinou si prohlíží právě podobná rodinná alba, třeba z dovolené u moře.

Jediné, co přitom lidé podle Čejky mohou dělat, je být opatrný. „Lidé by měli přemýšlet, co a s kým sdílí na internetu,“ řekl Čejka s tím, že ale právě opatrnost je to, co většině uživatelů chybí. Prakticky je například dobré alba zaheslovat a heslo poté rozeslat jen těm lidem, kteří si mají album prohlédnout.

Čejka: Fotky dětí publikujte opatrně a s rozumem (zdroj: ČT24)

Že rodiče fotografie nahých dětí z dovolených umisťují na internet s přílišnou lehkostí, varuje i Národní centrum bezpečnějšího internetu. Například sociální síť Facebook je fotografií malých dětí plná, umisťují je tam rodiče bez nejmenšího vědomí rizika zveřejnění. Otcové a matky si také neuvědomují, že snímky na síti budou ještě v době, kdy jejich potomek bude dospělý.

  • „Pokud takovéto nedomyšlenosti dělají děti, že dají svou fotku na sociální sítě, tak tomu rozumíme, jsou to děti. Pokud to ale udělá dospělý, jde o přímé ohrožení dítěte,“ míní předsedkyně Nadace Naše dítě Zuzana Baudyšová.

Případů obtěžování dětí na internetu tak přibývá. Za posledních pět let se počet volání na Linku bezpečí kvůli kyberšikaně zvýšil více než devětkrát. Také do Dětského krizového centra se dostává víc dětí, které po síti někdo někam vylákal a zneužíval je. „Dnes se hodně mluví o kyberšikaně na školách a já bych řekla, že tohle je zrovna takový podnět, kterého by se agresor mohl zmocnit a dotyčné dítě zesměšnit, nebo se mu posmívat,“ soudí dětská psycholožka Václava Masáková.

V dnešní době také vyrůstá generace, která na sociálních sítích má záznam bez vlastního vědomí. Informace o nich totiž na sítě umisťují jejich rodiče, dokonce profily svých potomků zakládají již v jejich prenatálním stádiu. Rodiče si neuvědomují, že jednají proti zájmu svých ratolestí. „Ta maminka, protože tak většinou jednají maminky, mu vytváří určitý obraz osobnosti, který se pak už špatně napravuje. Až bude dítě třeba v pubertě, může se stát terčem kyberšikany, protože třeba jeho spolužákům bude připadat velmi legrační, že jeho maminka před lety zveřejnila jeho nahatou prdelku,“ míní Lenka Eckertová z Národního centra bezpečnějšího internetu.