Škola v Úvalech u Prahy řeší případ šikany. Takové chování tolerovat nebudeme, řekl ředitel

Události: Šikana ve škole v Úvalech u Prahy (zdroj: ČT24)

Školní rok teprve začal a v některých třídách už se objevily první případy šikany. Jde hlavně o obtěžování přes sociální sítě, vydírání i fyzické útoky. Denně volají školáci na Linku bezpečí, kde se loni s kyberšikanou svěřilo přes 600 dětí. Čerstvý případ teď řeší v Úvalech u Prahy.

Ředitel ZŠ Úvaly Lukáš Kunc je v čele školy teprve pár dnů. Záhy se však k němu dostalo video, které koluje mezi rodiči. Sami školáci ho zveřejnili na sociální síti. „Z toho videa bylo naprosto zřejmé, že nejde o běžný incident, že to byla jakási plánovaná akce. Z toho videa vyplývá, že je to šikana nebo kyberšikana,“ soudí ředitel. 

Škola ihned svolala poradenské pracoviště, kontaktovala sociální pracovníky a rodiče obou žáků. Situaci v sedmé třídě řeší i psycholog, nebyl to totiž první konflikt. „Je to poprvé incident s takovým důkazem a takového rozsahu. Chceme dát jasně najevo, že takové chování tady tolerovat nebudeme,“ uvedl Kunc. 

Podle psycholožky Heleny Franke jde o modelový příklad šikany. Navíc si myslí, že odborníci by teď měli pracovat s celou třídou. „Mě na tom v první řadě překvapila ta netečnost ostatních dětí. To si myslím, že je alarmující. Mohly říct nedělejte to, takové chování tady nechceme,“ řekla.

Šikanu stále častěji řeší i Linka bezpečí. Jen na číslo 116 111 zavolá denně až sedm dětí. Za posledních deset let se počet hovorů konkrétně kvůli kyberšikaně znásobil. Pouze pětina dětí hledala pomoc u rodičů.

Šikana
Zdroj: ČT24

„Znakem kvalitní školy je to, že je připravená na to šikanu řešit. Znakem nekvalitní školy je, že tvrdí, že u nich šikana nikdy neprobíhala a nikdy nebude,“ řekl vedoucí Linky bezpečí Peter Porubský.

Nárůst šikany potvrzuje i studentský projekt Nenech to být, kde se děti a školy svěřují přes on-line linku důvěry. Loni tak bylo odhaleno 2000 případů rizikového chování.