Správní řízení s hazardem jsou na léta, MF je chce přenést na obce

Brno – Ministerstvo financí se topí ve správních řízeních, ať už kvůli povolení nebo zrušení provozu videoloterijních terminálů a dalšího hazardu v obcích a městech. V současnosti jich vede na 12 tisíc, přitom třeba od června 2013 zrušil Státní dozor nad sázkovými hrami a loteriemi MF zhruba 500 rozhodnutí v první instanci. Neúnosný stav by měl řešit zákon tím, že přenese pravomoc na samotné obce, avizovala zástupkyně ředitele ministerské sekce Marika Karpf ve speciálu ČT24 Hazard zblízka. Pořad zaostřil na problém, kdy navzdory obecním vyhláškám a nedávnému nálezu Ústavního soudu zůstává velký počet provozoven hazardu stále neregulován.

„Může to trvat mnoho měsíců i let…,“ uvedla k regulaci hazardu prostřednictvím správních řízení Marika Karpf. Už v červenci minulého roku se podle jejích slov ministerstvo rozhodlo, že není možné pokračovat v obdobné praxi, a tehdejší ministr Miroslav Kalousek (TOP 09) předložil legislativní řešení. „To znamená ukončení platnosti těch povolení, která jsou v nesouladu s obecně závaznými vyhláškami ze zákona. Byl by to rovný přístup a šlo by o řešení k určitému termínu,“ řekla.

Podle ní by v rámci nového loterijního zákona, který má ministerstvo předložit do konce června 2014, měla přejít kompetence povolovat technická zařízení na obce, na jejichž území budou spadat. Spolu s vydáváním obecně závazné vyhlášky by obce kontrolovaly hazard, který se jich týká. Vyřešila by se tím dvojkolejnost, která v současnosti vyřizování komplikuje, kdy obce denně mění vyhlášky a ministerstvo je pak ve svých rozhodnutích musí zohledňovat. Legislativní řešení by mělo mít podle Karpf podporu i u nastupující koalice.

Hazard zblízka

Aby ilustrovala svůj pohled na složitost vyřizování regulací, uvedla zástupkyně ředitele státního dozoru přirovnání s kouzelným prstenem. Kdyby jím mohla otočit, a naráz tím vyřídit všechna správní řízení, hned druhý den by se již vyřízená povolení musela znovu řešit. „Protože se změnila vyhláška, ze zakázané adresy je povolená a z povolené zakázaná, jsem opět tam, kde jsem byla,“ ilustrovala s tím, že jediné smysluplné řešení je komplexní legislativní řešení.

Pozor na evropský soud, varují provozovatelé

Matěj Holan z občanského sdružení Brnění, které proti hernám vystupuje dlouhodobě, se za zrušení začarovaného kruhu novelou zákona staví. Nemyslí si ale, že by správní řízení byla až tak právně komplikovaná, jak tvrdí Marika Karpf. „Obec rozhodne, že někde nechce automat, a celé správní řízení je pak více méně formalita. Nemůže dopadnout jinak než zrušením. Průtahy na nekonečně dlouhou dobu jsou jen obstrukcí ze strany ministerstva financí,“ ohradil se aktivista proti průtahům správních řízení jako argumentu pro pomalé vyřizování. Podle Mariky Karpf ale procesní náležitosti vyžadují řadu nutných kroků. „Ve 30 lidech vedeme 12 tisíc správních řízení,“ postěžovala si na vysvětlenou.

Matěj Holan: „Doufám, že pan Andrej Babiš, který se za týden a půl stane ministrem financí, tento pořad poslouchá. Pokud mu tam leží na stole 900 řízení slučujících 10 nebo 12 tisíc automatů, může to být také první věc, kterou podepíše po nástupu do úřadu. Tři dny nebude dělat nic jiného, než rušit automaty, ale když bude chtít, 10. února to může být zrušeno…“

Majitel společnosti Synot Ivo Valenta připomněl, že v celé záležitosti jsou zcela opomíjeny právní záruky pro provozovatele a podnikatele. Do sporu se starosty obcí se podle něj provozovatelé vůbec nechtějí dostávat. Rozhodnutí Ústavního soudu, který se za obce postavil, ještě může zpochybnit evropská justice, která prý v jiných evropských státech dala za pravdu provozovatelům s odkazem na jejich ochranu proti diskriminaci. „Myslím si, že u nás tomu bude stejně a obce se s tím budou muset nějak vyrovnat,“ varuje zástupce provozovatelů. Obce prý porušují jejich práva, protože povolení pro provozovatele hazardní činnosti prý platí do roku 2017 a parlament odsouhlasil tříleté přechodné období.

Ústavní soud rozhodl o právu obcí na regulaci hazardu už v roce 2011

Ústavní soud v září 2011 rozhodl, že obec má právo regulovat jakýkoli druh hazardu včetně videoloterijních terminálů, jejichž provoz schvalovalo ministerstvo financí. Obce ale navzdory nálezu ÚS a navzdory svým obecním vyhláškám nemohly herny ze svého území vykázat. Ačkoli se Klatovy nebo Židlochovice u Brna pokusily o plošný zákaz hazardu, ministerstvo financí kontrovalo, že jednou udělená povolení nadále platí.

Hosté pořadu Hazard zblízka - Vlastimil Helma, Marika Karpf, Ivo Valenta a Matěj Hollan
Zdroj: ČT24

Ve spolupráci s občanskou iniciativou Brnění se radnice znovu obrátily na Ústavní soud a ten rozhodl, že právo samospráv a veřejný zájem obyvatel je důležitější než právo podnikat v hazardním průmyslu. I přesto ale na řadě míst videoloterijní terminály zůstávají – ministerstvo financí to vysvětluje tím, že musí dodržovat lhůty patřičných správních řízení.

Dramaturg Gongol: Zaostříme na hazard (zdroj: ČT24)