Žižkovské vojenské muzeum dostane novou „uniformu“

Události: Začala rekonstrukce Armádního muzea Žižkov (zdroj: ČT24)

Symbolickým poklepem základního kamene oficiálně začala rekonstrukce historických budov Vojenského historického ústavu na pražském Žižkově. Přestavba potrvá tři roky a ministerstvo obrany za ni zaplatí 700 milionů korun.

Ministr obrany Lubomír Metnar (nestr. za ANO), náčelník Generálního štábu Aleš Opata a ředitel ústavu Aleš Knížek poklepali základní kámen stejným kladívkem, kterým Tomáš Garrigue Masaryk v roce 1928 zahájil stavbu muzea. 

Od dob, kdy první československý prezident otevíral vojenské muzeum v roce 1932, se zevnějšek budov téměř nezměnil. „Historie, tradice, to je pro Armádu České republiky stěžejní věc,“ říká k zahájení rekonstrukce muzea armádní náčelník Aleš Opata.

Projekt rekonstrukce Armádního muzea Žižkov
Zdroj: ČT24/VHÚ

V novém muzeu bude oproti současnosti čtyřikrát víc výstavní plochy. Vystaveny zde budou předměty z české vojenské historie od 9. století až po současné zahraniční mise. Stejně tak rekonstrukce otevře návštěvníkům místa, kam se dřív nedostali. Jde třeba o bývalý legionářský archiv.

„V podzemí Vojenského historického ústavu bude expozice věnovaná druhé světové válce,“ předesílá ředitel Aleš Knížek. Součástí zrekonstruované budovy má být i kavárna na terase s výhledem na metropoli.

Poklepání základního kamene
Zdroj: ČT24

Umělecké předměty, zbraně a uniformy najdou během přestavby muzea domov v depozitáři v Lešanech. Část se jich při otevření v roce 2021 opět vrátí na Žižkov.