Ministryně Maláčová zavelela k řešení byznysu s chudobou

Události: ANO a ČSSD hledají cestu ke zrušení karenční doby a k lepšímu sociálnímu bydlení (zdroj: ČT24)

Patnáct opatření má přispět ke zvládnutí takzvaného obchodu s chudobou a zlepšit situaci lidí žijících v nevyhovujících podmínkách v předražených ubytovnách či bytech. Patří mezi ně třeba využívání cenových map, které stanovují obvyklé nájemné v místě bydliště, stanovení počtu osob na danou plochu či sloučení dvou dávek na bydlení do jedné.

„Během několika týdnů bychom chtěli v rámci několika resortů, bavíme se o MPSV, MPO, MMR, ministerstvu zdravotnictví, ale také ministerstvu vnitra ve spolupráci se samosprávou, najít řešení a začít předkládat legislativní kroky tak, aby obchod s chudobou v České republice byl ukončen,“ řekla po jednání několika desítek odborníků ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová (ČSSD).

Ministerstva připraví podle ní balíček návrhů. Jednotlivá opatření by vláda pak měla prosazovat postupně.

Stejné návrhy projednávala před dvěma lety i vláda Bohuslava Sobotky (ČSSD). Opatření navrhli tehdejší ministr pro lidská práva Jiří Dienstbier a šéfka resortu práce Michaela Marksová (oba ČSSD). Kabinet ČSSD, ANO a lidovců úpravy pak neprosadil. Exministryně ANO Jaroslava Němcová chtěla před několika měsíci situaci chudých v ghettech řešit hlavně výrazným snížením dávek do ubytoven a zpřísněním jejich vyplácení.

Podle slov Maláčové je recept proti obchodu s chudobou rozdělen na dvě oblasti: „Jak zatočíme s těmi šmejdy (nepoctivými pronajímateli a provozovateli) a jak pomůžeme lidem v lokalitách. Sesbírali jsme 15 nápadů, co s tím. Jsou to podněty, se kterými budeme dál pracovat,“ uvedla Maláčová.

Mezi 15 kroků patří například stanovení cenových map s obvyklým nájemným v jednotlivých místech. Ministryně pro místní rozvoj Klára Dostálová (ANO) už dřív řekla, že mapy její úřad vytvořil. Podle Maláčové by se mělo pronajímání bytů také regulovat, v živnostenském zákoně to má upravit ministerstvo průmyslu. 

Dalším cílem pak je eliminace ubytoven, a to třeba zákonnou definicí přechodného bydlení. Pomoci má i chystaný program ministerstva pro místní rozvoj Výstavba, kdy by stát městům a obcím na byty poskytl dotaci. Pro lidi ve vyloučených lokalitách je připraveno například oddlužení osob v exekuční pasti bez nastavení minimálního limitu splacení pohledávek nebo navázání pobírání dávek na sociální práci a školní docházku.

Resort zdravotnictví by měl stanovit hygienické normy, kolik lidí může maximálně žít na určité ploše. Ministerstvo práce by mělo připravit sloučení doplatku a příspěvku na bydlení do jediné dávky. Změnit by se mohla v nařízení i výše paušálů za energie, které se zahrnují do dávek. Podle Maláčové jsou nyní částky „poměrně vysoké“, a když jsou náklady nižší, není možné je po pronajímatelích zpět vymáhat. Vnitro by mělo upravit pravidla trvalého bydliště.

V minulé vládě se diskutovalo také o navázání dávek na školní docházku dětí. Povinná docházka by se navíc mohla prodloužit. „Jsme dnes v situaci, kdy pro rodiče je nyní výhodné poslat děti v 15 letech na úřad práce, ne do školy, ne do práce, ale na úřad práce,“ uvedla Maláčová.

Babiš: Zákon o sociálním bydlení asi nevznikne

Premiér Andrej Babiš (ANO) se po jednání s ministry a zástupci starostů nechal slyšet, že samostatný zákon o sociálním bydlení v Česku zřejmě nevznikne. Vláda se soustředí na svůj program výstavby bytů a dotace pro obce.

Zákon o sociálním bydlení mělo nyní připravovat ministerstvo pro místní rozvoj, které je ve správě ANO. V minulém volebním období jeho návrh sepsalo ministerstvo práce pod vedením ČSSD. Tehdejší vláda ČSSD, ANO a lidovců se na normě nedokázala dohodnout. Spory panovaly hlavně mezi ANO a ČSSD. Strany nenašly třeba shodu na tom, kdo by měl mít na sociální bydlení nárok. Vadil i původní návrh, že by obce měly povinnost ve svém bytovém fondu mít určité procento sociálních bytů.

„My si myslíme, že potřebujeme stavět byty. A ten program výstavba, který připravila paní ministryně Dostálová (Klára Dostálová za ANO), to řeší… V minulém období jsme se na tom nedomluvili (na zákoně), toto je nový návrh, který ani nevyžaduje zákon. Nutit obce a dávat jim povinnost, aby stavěly, by určitě neprošlo,“ uvedl Babiš.

Po zákonu volají odborníci i organizace

Podle premiéra Dostálová ve svém programu pro výstavbu určuje i kategorie lidí, kteří by na nový obecní byt z dotací mohli dosáhnout. Babiš upřesnil, že se to týká asi 65 tisíc osob. Zhruba s takovým počtem počítalo ministerstvo pro místní rozvoj i v minulém volebním období. Ministerstvo práce naopak tehdy zvažovalo pomoc pro výrazně vyšší počet lidí.

Předseda vlády řekl, že pokud se radnice rozhodnou byty stavět, mohou případně až na pětinu bytů dostat od státu stoprocentní dotaci. Sama obec a město si pak určí, koho z potřebných v tomto bydlení ubytuje.

Po samostatném zákoně o sociálním bydlení volají už léta odborníci, některá města i organizace, které se věnují lidem v nouzi. Podle těchto organizací by obce měly mít povinnost svým obyvatelům pomoci a bydlení potřebným zajistit. Nemusí to být jen v obecních bytech, ale třeba v nájmu u soukromníků. Nájemníkům by se měli věnovat sociální pracovníci, měli by jim pomoci obtížnou situaci zvládnout.