Lékaři míří k soudu kvůli přijímání úplatků za předpis léků. Hrozí jim až deset let

Státní zastupitelství obžalovalo pětadvacet lékařů a zástupců farmaceutických firem, kteří se podle policie měli podílet na systému nelegální podpory prodeje léků. Lékaři podle kriminalistů přijímali úplatky za přednostní předepisování některých medikamentů. Části obžalovaných hrozí až deset let za mřížemi.

Devět lékařů podle obžaloby převzalo úplatky od 370 tisíc do 2,5 milionu korun. Peníze jim údajně nabízelo šestnáct manažerů, zaměstnanců a reprezentantů dvou farmaceutických společností, kteří prostředky na úplatky získávali daňovou trestnou činností. 

Za zapojení do organizovaného gangu jim hrozí dva až deset let vězení nebo propadnutí majetku. Za samotné podplácení lze uložit rok až šestileté vězení, propadnutí majetku nebo peněžitý trest. Lékařům může soud v závislosti na výši přijatých částek uložit buď až čtyři roky vězení, nebo trest v přísnější sazbě tří až deseti let odnětí svobody. Může jim také zakázat činnost.

Někteří lékaři se ze stíhání vyplatili

Podle dřívějších informací médií se korupce týká let 2008 až 2013 a stály za ní dnes již neexistující firmy Interchemia a Genericon. Obvinění lékaři pocházejí z různých částí republiky. Hájí se mimo jiné tím, že peníze od distributorů léků nebyly úplatky, ale odměny například za spolupráci na dotazníkových šetřeních.

Policie v dosud největší kauze korupce lékařů vyšetřovala kolem dvou set osob. U některých bylo stíhání podmíněně zastaveno. Lékaři ale museli splnit několik podmínek. Vedle přiznání třeba zaplatit pokutu vyšší, než byl úplatek. Ten ale nesměl přesáhnout půl milionu korun. Finanční prostředky z pokut šly na pomoc obětem trestné činnosti.