Policie vypátrala první řidiče, kteří se snažili vyhnout koloně a riskantně couvali na D11

Policie už zná totožnost prvních řidičů, kteří ve čtvrtek couvali na dálnici D11 u Chlumce nad Cidlinou. Riskantní manévry dělala asi třicítka řidičů, když se snažili vyhnout koloně, která vznikla kvůli dopravní nehodě. Dopadení řidiči budou v příštích dnech předvoláni k výslechu, hrozí jim pokuta až 10 tisíc korun a roční zákaz řízení. Policisté se snaží zjistit i totožnost zbylých řidičů, pomůžou jim i záběry z kamer, které jim dá jeden z řidičů, který na dálnici v té době projížděl.

Královéhradecká policie první řidiče identifikovala díky kamerovým záznamům Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD). „V tuto chvíli probíhají výzvy k předvolání a budou probíhat výslechy,“ řekl mluvčí policie Královéhradeckého kraje Ondřej Moravčík.

Kamerové záběry od ŘSD ale nejsou podle Moravčíka tak kvalitní. Užitečnější budou pro policii záběry z auta řidiče, který v danou chvíli na dálnici u Chlumce nad Cidlinou byl a který se policii sám přihlásil. „Ozval se nám jeden řidič až ze Strakonicka, že policii poskytne kamerové záznamy. Mají být kvalitnější než ty od ŘSD a mohly by nám významně pomoct a zjistit majitele dalších vozidel,“ dodal Moravčík.

Za nebezpečné chování řidičům ve správním řízení hrozí pokuta až deset tisíc korun, sedm trestných bodů, a navíc až roční zákaz řízení.