Konal se Den židovských památek, k vidění bylo 55 synagog a hřbitovů

Více než 50 synagog a židovských hřbitovů po celé republice se v neděli otevřelo návštěvníkům, a to zdarma. V Česku se podruhé konal Den židovských památek. Zájemci a zájemkyně si tak mohli prohlédnout i místa, která nebývají běžně přístupná.

Prohlížet židovské památky bylo možné až do 17 hodin. Pokud byly mezi nimi takové, které nelze na celý den zpřístupnit, mohli je návštěvníci vidět ve vybraných hodinách. Podrobnosti nabízel web a mobilní aplikace.

Navštívit bylo možné třeba Jeruzalémskou synagogu v Praze, Zadní synagogu v Třebíči, židovské hřbitovy v Třešti, Karlových Varech či Liberci. U všech objektů byly k dispozici informace o jejich údržbě, rekonstrukcích i výdajích na ně za poslední léta.

Akci pořádala pražská židovská obec spolu s brněnskou, teplickou, libereckou a karlovarskou obcí, Federací židovských obcí a správa hřbitovů Matana.

Za války nacisté vypálili a boje zničily na 70 synagog. Dalších 105 jich pak bylo zbořeno během komunistického režimu. Se záchranou se začalo po listopadu 1989. Podařilo se dochovat 200 synagog a 370 hřbitovů. Vlastní a spravuje je některá z deseti židovských obcí, ale i města či soukromí majitelé. Pražská židovská obec se stará o 30 synagog a 175 hřbitovů ve středních, jižních a východních Čechách.