Odlehlé lékárny dostanou více peněz. Řetězce ale chtějí podporu až v obcích nad tři tisíce lidí

Události: Spor o peníze pro odlehlé lékárny (zdroj: ČT24)

Do konce roku se mají lékárny, pojišťovny a ministerstvo zdravotnictví domluvit, jak se v lednu začnou rozdělovat peníze venkovským lékárnám. Zástupci lékárníků začínají zveřejňovat své požadavky. Lékárny z řetězců chtějí podporu jen pro ty prosperující ve větších obcích nad tři tisíce obyvatel, komora naopak trvá na tom, aby peníze dostaly všechny lékárny, pokud jsou v obci jediné.

Už v lednu budou všechny lékárny v Česku dostávat za jeden recept místo 13 korun 18,50. Ani to ovšem nepokryje veškeré výdaje vesnických lékáren. „Nejsou peníze třeba na obnovu některých přístrojů. Váhy stojí spoustu peněz, počítače, IT služby jsou strašně drahé,“ stěžuje si Ludmila Szöllösová, která vede lékárnu v Klecanech.

Lékárny v odlehlejších oblastech už v příštím roce podpoří nově vytvořený fond s osmačtyřiceti miliony korun. Jak se budou rozdělovat, mají pojišťovnám navrhnout sami lékárníci. Jejich představy se ale rozcházejí. Pokud by se peníze rozdělovaly podle řetězcových lékáren, té v Klecanech by hrozilo, že na ně vůbec nemusí dosáhnout.

„Měly by to být obce nad tři tisíce obyvatel, protože tři tisíce obyvatel je rentabilita pro chod lékárny,“ myslí si předseda Asociace provozovatelů lékárenských sítí a zároveň ředitel lékárenského řetzce Dr. Max Daniel Horák.

Další podmínkou je přítomnost lékaře v obci a vykázaná péče zdravotním pojišťovnám za jeden měsíc minimálně půl milionu korun. S tím ale nesouhlasí lékárnická komora. „Není možné nadále tyto nejmenší lékárny zatěžovat administrativou, kdy by musely složitě připravovat a zpracovávat dokumenty, které jsou typické pro různé granty,“ vyjádřil se prezident České lékárnické komory Lubomír Chudoba.

Ministr: Důležitá je dostupnost péče

Pokud by podporu dostaly všechny jedinečné lékárny, ta v Klecanech by naopak peníze měla jisté. Stejně jako dalších téměř šest stovek míst. „Není důležité, jestli ta lékárna je vlastněna samostatným lékárníkem nebo jestli je součástí řetězce. Důležité je, aby byla péče dostupná,“ míní ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO).

„Pokud se podíváme na data Státního ústavu pro kontrolu léčiv, je zjevné, že situace lékáren je z celorepublikového hlediska v posledních letech stabilní. Za poslední dva roky nezanikla ani jedna lékárna v místě, kde by nebyla žádná jiná, a v roce 2015 zanikly takové nanejvýš tři,“ dodal ministr.

I v tom se lékárny rozcházejí. Podle komory chybí služba ve čtyřiaosmdesáti obcích s počtem obyvatel od dvou do pěti tisíc. Podle asociace ale jen ze čtyř z nich (viz mapa) trvá cesta do nejbližší lékárny déle než 15 minut. 

Obce bez lékárny
Zdroj: ČT24

Konečné slovo budou mít pojišťovny, návrhů ale dostanou ještě víc.