Ministerstvo práce zpozdilo výplatu příspěvků pro sociální projekty, některé zkrachovaly

Události: Opožděné dotace pro sociální programy (zdroj: ČT24)

Schvalování dotací ministerstvem práce a sociálních věcí pro seniorské organizace nebo program Rodina se zdrželo až o tři měsíce. Celkově jde o 120 milionů korun. Ministerstvo se hájí tím, že muselo provést nutné kontroly. Firmy, které zaměstnávají zdravotně postižené, se ocitly v nejistotě.

Klubovna mateřského centra na pražské Kampě nabízí už jedenáct let hlídání a kroužky. Ročně sem přijde kolem patnácti set dětí. Právě zařízení tohoto typu už tři měsíce čekají na peníze z dotačního programu Rodina, který vypisuje ministerstvo práce. Pro některá z nich jde navíc o jediné peníze, které mají na provoz a fungování.

„Je to jediný program, kde je možné čerpat. Nějaké malé částky získávají centra z obcí, ale to jsou desítkové částky,“ říká prezidentka Sítě pro rodinu Ruth Kolínská.

Peníze jim přišly až tento týden, podporu dostalo 273 projektů. „Bohužel došlo ke zpoždění procesu národního dotačního titulu Rodina, a to zejména kvůli kontrolám těchto dotací,“ vysvětluje důvod prodlevy ředitelka odboru rodinné politiky a politiky stárnutí Jana Maláčová.

Dotační titul Rodina
Zdroj: ČT24

Některé firmy bez příspěvků nepřežily

Některé firmy zaměstnávající handicapované ale stále čekají na vyrozumění. Na Liberecku proto musela jedna z nich propustit devadesát lidí. Bez příspěvků společnost po deseti letech zkrachovala. „Nebyli bychom schopni přežít ani týden. Z příspěvků doplácíme padesát korun na hodinu práce,“ vysvětluje zástupce firmy.

Podobný problém řeší zhruba sedmdesátka dalších firem. Potíže letos nastaly s novým metodickým pokynem. „Dodneška neví, co a jak mají dokládat. I když měly mít už za první kvartál vyplacené veškeré příspěvky na zdravotně postižené zaměstnance,“ popisuje situaci organizací žádajících o příspěvky předsedkyně spolku Revenium Hana Potměšilová.

„Metodika je zpřesněná, úřady práce se všemi zaměstnavateli aktivně komunikují,“ odmítá nesrovnalosti mluvčí ministerstva práce Vladimír Řepka.

Na trhu práce je aktuálně přes tři tisíce zaměstnavatelů, kteří požádali o příspěvek na zaměstnávání handicapovaných. Úřad práce zatím neuvedl, kolika vyhověl. Nový šéf resortu Petr Krčál (ČSSD) se chce tématem zabývat.