Červíček: Pecina chtěl personální změny v čele protikorupční policie

Praha -  Důvodem ke snahám ministra vnitra Martina Peciny o změnu ve vedení policie mohla podle současného policejního prezidenta Martina Červíčka být neshoda na personálním obsazení protikorupční policie, ale i na jménech šéfů krajských oddělení policie. „Neshodli jsme se na personálním obsazení některých útvarů. Já trvám na tom, že personální otázky jsou mojí odpovědností,“ uvedl Červíček. „Já odpovídám za policii a do té doby, dokud budu policejním prezidentem, se budu bránit těmto personálním změnám,“ dodal s tím, že ministr má právo vyjádřit svůj názor, policejní prezident ho ale má právo odmítnout. Pecinu jeho vyjádření překvapilo, Červíčka prý nikdy veřejně nekritizoval, měl výhrady pouze na poradách.

„Tento stav je pro policii naprosto nepřijatelný a nikdo nepochybuje o tom, že není možné, aby policii řídili dva lidé,“ komentoval Červíček rozhodnutí ministra vnitra přijmout zpět do služebního poměru bývalého policejního prezidenta Petra Lessyho.

Ministr chtěl podle Červíčka odvolat šéfy protikorupční policie a krajských ředitelství ve Zlínském, Olomouckém a Jihočeském kraji. V personálních otázkách ale ministrovi Červíček ustoupit odmítá. „Zůstávám v pozici policejního prezidenta, abych řídil policii, abych ji řídil v období přechodu do nového roku ve věcech organizačních, finančních i personálních. A budu v pozici policejního prezidenta až do doby, kdy bude zákonně rozhodnuto jinak. V tu chvíli jsem ochoten kdykoli jakkoli odstoupit,“ uvedl Červíček.

S Pecinou se prý v posledních týdnech například neshodli na tom, zda má být Milan Komárek i nadále šéfem protikorupčního útvaru. Červíček za ním stojí a domnívá se, že Pecina nemůže jeho působení objektivně zhodnotit. „V tuto chvíli odmítám jakékoliv změny,“ prohlásil.

Pecina večer v Událostech, komentářích potvrdil, že s Červíčkem personální změny v posledním půlroce opravdu opakovaně probíral. „Chtěl jsem, aby situaci na Útvaru odhalování korupce a finanční kriminality řešil – nejlépe personální změnou. To, co ten útvar potřebuje akutně je změna struktury,“ uvedl Pecina s tím, že v současné době řeší závažné korupční kauzy Útvar pro odhalování organizovaného zločinu namísto ÚOKFK, který na to podle Peciny nemá kapacitu a situace tam podle jeho slov „není v pořádku“.

Pecina: Nemám se čemu bránit, byl to běžný postup

Pecinu Červíčkovo vyjádření překvapilo, nikdy ho prý veřejně nekritizoval. „Nevím, čemu bych se měl bránit. Je tu rozsudek, že plukovník Lessy je nevinen, a na základě toho rozsudku jsem plukovníka Lessyho vrátil do funkce,“ řekl Pecina v reakci na Červíčkovo zdůvodnění.

Odvolání šéfa jihočeské policie chtěl Pecina již po svém příchodu do funkce kvůli údajně nezvladatelné situaci v Českých Budějovicích, kterou prý Červíček neřešil, ačkoliv to po něm chtěl. Vytýkal mu údajně také případy, kdy si stěžovali sami policisté prostřednictvím policejního ombudsmana. Pecina odmítá, že by chtěl řešit šéfa Olomouckého kraje, u ostatních prý připomínky měl.

Červíček také podotkl, že zrušením rozhodnutí o Lessyho propuštění je vytvářen dojem, že Lessy nepřestal být policejním prezidentem. „Já bych chtěl upozornit, že jedna věc je právní fikce a druhá věc je faktický stav. Faktický stav je takový, že v současné době tady existuje pravomocné rozhodnutí o ustanovení policejního prezidenta, a do této doby tady existuje překážka k tomu, aby kdokoli jiný mohl vykonávat tuto pozici,“ prohlásil Červíček.

Burda: Tlaky z ministerstva jsme zaznamenali

Ovlivňování ze strany ministerstva vnitra připouští i 1. místopředseda Nezávislého odborového svazu Policie ČR Alexander Burda. „My jsme určité náznaky zaznamenali,“ řekl Burda s tím, že konkrétní jména nezná. „Jednání ministra Peciny se jeví v posledních dnech jako účelové, to je zcela zřejmé,“ dodal Burda, podle něhož se policie s nástupem Červíčka stabilizovala.