Přibývá lidí létajících se zvířaty. Většina nízkonákladových aerolinek to však nedovolí

Zájem Čechů o létání s domácími zvířaty roste. Ne každá společnost ale přepravu zvířat umožňuje a i ty, které ji nabízejí, mají konkrétní podmínky. Než dojde k cestě samotné, musí navíc majitelé zvířeti zařídit cestovní pas, bez kterého do zahraničí nemůže.

Zvířat berou Češi do letadla každý rok víc. Potvrzuje to i mluvčí ČSA Daniel Šabík. „Nejčastěji se jedná o psy a kočky. Na odletech z Prahy registrujeme za loňský rok třináctiprocentní meziroční nárůst přepravených zvířat. Ve srovnání s rokem 2015 se jedná o nárůst 43 procent,“ řekl ČT.

České aerolinie jsou jednou z leteckých společností, které přepravu zvířat umožňují. Do kabiny si ale cestující mohou vzít jen psa nebo kočku, jiná zvířata musí cestující odbavit do zavazadlového prostoru.

„Cena za přepravu se liší podle velikosti a váhy zvířete a cílové destinace, ale také podle toho, jestli je přepravováno v kabině pro cestující, nebo v nákladovém prostoru letadla,“ uvedl mluvčí. V kabině je navíc možné z bezpečnostních důvodů přepravovat maximálně jednu schránku na jednoho cestujícího. 

Aby mohl vzít majitel s sebou zvíře přímo do kabiny, musí splnit několik podmínek. Mezi nimi je i omezení váhy a velikosti zvířete. „Zvíře musí lidé umístit do uzavíratelné schránky určené pro přepravu zvířat s pevným a nepropustným dnem. Její maximální rozměry přitom nesmí přesáhnout 43 x 30 x 27 cm. Celková hmotnost i se zvířetem uvnitř pak nesmí být větší než 8 kilogramů,“ upozorňuje mluvčí ČSA.

Domácí mazlíčci v letadle
Zdroj: ČTK/AP/Dave Weaver

Výjimku mají jen certifikovaní asistenční psi pro cestující se zrakovým postižením nebo s omezenou schopností pohybu, kteří jsou na jejich doprovodu závislí. „Všechny ostatní psy, včetně psů pro emocionální podporu cestujícího, přepravujeme v kabině pro cestující nebo v zavazadlovém prostoru letadla,“ dodává Šabík.

Nízkonákladové společnosti zvířata neberou

Naopak do většiny oblíbených nízkonákladových aerolinek si zvířata určitě neberte. „Na našich letech nepřepravujeme zvířata ani náklad, s výjimkou vodicích psů na některých trasách,“ píše Ryanair v podmínkách přepravy.

Podobně je na tom také EasyJet. „Přeprava živých zvířat, včetně domácích zvířat, hmyzu, plazů nebo jakéhokoli jiného druhu domácích nebo hospodářských zvířat kdekoli v letadle, ať už v cestovním nebo zavazadlovém prostoru, je za všech okolností zakázána, s výjimkou přepravy vodicích a asistenčních psů,“ uvádí v informacích EasyJet.

Podmínky pro přepravu zvířat upřesňuje také Státní veterinární správa. Pokud se zvíře přepravuje do zemí EU, musí mít speciální pas, který je určen pro zvířata v zájmovém chovu. „Pasy zvířatům v zájmovém chovu vydávají schválení a registrovaní soukromí veterinární lékaři,“ vysvětluje mluvčí Státní veterinární správy Petr Majer. Jejich seznam mohou zájemci najít na internetových stránkách SVS

obrázek
Zdroj: ČT24

Komora veterinárních lékařů také potvrzuje, že lidé mají o pasy pro zvířata zájem. „Není to ale tak, že když si majitelé pas vytvoří, tak automaticky se zvířetem ihned vycestují. Doklad má totiž platnost po celou dobu života zvířete, takže si ho často nechávají vytvořit, kdyby jednou chtěli,“ myslí si Sylva Skálová z Komory veterinárních lékařů.

Majitelé nesmí zapomenout ani na to, že zvíře musí nechat očkovat proti vzteklině a označit mikročipem. „Označení zvířat tetováním je uznáváno, pokud je jasně čitelné a bylo prokazatelně provedeno před 3. červencem 2011,“ uvádí Státní veterinární správa. Před vstupem na území Velké Británie, Irska, Malty a Finska musí být psi navíc ošetřeni proti echinokokům, tedy odčerveni.