Začíná postupný zákaz amalgámových plomb. Děti, těhotné a kojící ženy už je nedostanou

Začíná postupný zákaz amalgámových plomb (zdroj: ČT24)

Od 1. července platí, až na výjimky, zákaz používání amalgámových plomb u dětí do patnácti let, těhotných a kojících žen. Místo amalgámu jim pojišťovny hradí takzvaný skloionomerní cement. Nové předpisy omezující používání rtuti souvisí s její škodlivostí lidskému zdraví i životnímu prostředí. Evropský parlament je schválil již loni v březnu, pravidla se ještě zpřísní začátkem příštího roku.

Ročně zubaři udělají v Česku přes pět milionů všech typů zubních výplní, ze zdravotního pojištění se na ně ročně vydá asi 1,5 miliardy korun. Za amalgámové plomby loni Všeobecná zdravotní pojišťovna, která má v Česku nejvíce klientů, zaplatila téměř 2,6 milionu, ještě před sedmi lety za ně ale vydala téměř čtyři miliony.  

„Relativně dlouho vydrží, částečně jsou schopny se bránit bakteriím. Jejich nevýhodou je barva a nás zubaře nejvíc trápí, že musíme mnohem víc preparovat zub, protože ta výplň nedrží, nelepí, a musí tedy držet mechanicky,“ shrnuje výhody a nevýhody amalgámových plomb prezident České stomatologické komory Roman Šmucler. Očekává, že k úplnému zákazu amalgámu nejspíše dojde až v roce 2030.

Plomba zdarma zůstává, ale mění se materiál

Veřejné zdravotní pojištění počítá s tím, že jedna varianta plomby je zdarma. Takzvaný míchaný amalgám na plomby připravovali stomatologové přímo v ordinaci mimo jiné ze rtuti. Pro dospělé budou dál používat takzvaný dozovaný neboli předem navážený a připravený amalgám.

Pro děti, těhotné a kojící bude základní variantou nově takzvaný skloionomerní cement, ze kterého jsou plomby bílé. Amalgám lze použít pouze v případech, kdy to zubní lékař považuje za naprosto nezbytné z důvodu specifických zdravotnických potřeb pacienta. Zdravotní pojišťovny jim „bílé“ plomby hradí už od začátku letošního roku. Ale ani tyto druhy výplně nejsou bez výhrad, podle některých zubařů jsou méně kvalitní a bude je třeba častěji opravovat.

Počet amalgámových plomb (klienti VZP)
Zdroj: ČT24/VZP

Zubní lékaři dlouhodobě volají po tom, aby pojišťovny zubní výplně neproplácely, peníze mají pokrývat spíše prevenci. V roce 2012 takovou možnost navrhl tehdejší ministr zdravotnictví Leoš Heger (TOP 09), vládní koalice ji ale tehdy zamítla.

Další zpřísnění u stomatologů čeká Česko už od ledna, kdy nařízení Evropského parlamentu zakáže míchání plomb přímo v ordinaci.