Vodní záchranáři opět stráží české přehrady. Slouží zadarmo, jako dobrovolníci

Události: Vodní záchranáři slouží zadarmo (zdroj: ČT24)

Vodní záchranáři od začátku prázdnin opět hlídkují na českých přehradách. Někteří dostali od státu k dispozici novou techniku, například čluny. Na platy jim ale vláda žádné finanční prostředky nedává, záchranáři slouží zadarmo ve svém volném čase.

Vodní záchranáři spadající pod Český červený kříž chrání posádky člunů i plavce jako dobrovolníci. „Sloužíme ve volném čase bez jakéhokoli nároku na mzdu, v podstatě za své peníze,“ říká záchranář Petr Souček.

Ministerstvo vnitra se jim v posledních letech snaží dávat aspoň peníze na techniku a zdravotnické potřeby. Díky tomu mohou být letos na 16 vodních plochách po celé republice.

Vodní záchranná služba
Zdroj: ČT24

Například na Slapské přehradě budou vodní záchranáři až do 2. září vyjíždět na hladinu ze základny ve Staré Živohošti. K dispozici mají zásahový člun o výkonu 300 koní, který je schopen pokrýt akční rádius od začátku přehrady až po most na Cholíně.

„Samozřejmě jsme schopni operovat i dále, například v Županovicích, ale tam už je dojezdový čas srovnatelný s výjezdem hasičů,“ vysvětluje mluvčí záchranářů Daniel Vičan.

Záchranáře trápí neukázněnost vůdců plavidel a neviditelní plavci

Člun má sonar pro vyhledávání předmětů pod vodou a radar pro lepší jízdu v noci. Kromě toho mohou záchranáři použít i záložní člun a vodní skútr pro krátké dojezdy, například na pláže Nové Živohošti. „Na skútru jsme schopni také hlídat plavce v plavební dráze lodí,“ upozornil mluvčí.

Posádka se většinou skládá z velitele, řidiče a záchranáře. Má s sebou zdravotnický batoh pro poskytnutí první pomoci a defibrilátor. Výjezdovou skupinu řídí operační středisko hasičů a záchranné služby, dále poskytuje součinnost poříčnímu oddělení policie. 

Záchranáře i letos trápí stoupající počet lodí a neukázněnost vůdců plavidel. V plavební dráze lodí se navíc často objevují špatně viditelní plavci. Ze stanoviště kapitána lodi přitom plavcova hlava prakticky není vidět.

„Nedoporučujeme plavání přes přehradu a křížení plavební dráhy lodí v rámci bezpečnosti na vodní ploše jak pro návštěvníky, tak pro posádky plavidel. Když už budete muset plavat přes přehradu, zajistěte si třeba doprovod na loďce nebo plaveckou bóji,“ doporučil mluvčí. Připomněl, že prostor určený plavcům je do 50 metrů od břehu.

Riziko zvyšují také koupající se děti, které často plavou s nafukovacími kruhy nebo křidélky. „Děti by měly být pod dozorem, to je základ všeho. To je hlavní příčina všech neštěstí. Vloni jsme bohužel jeden takový tragický případ měli,“ varuje záchranář Petr Souček.