Horka dokážou i zabít. Nejvíce ohrožují malé děti: neumějí si říct o pití a na slunci zvlášť trpí

Studio 6: Přibývá nemocí z horkého počasí (zdroj: ČT24)

28, 29, 29, 29, 29, 25, 23. Taková je předpověď průměrných nejvyšších teplot na nadcházející týden. Jinými slovy: nejméně do pondělí bude stále relativně horko. Velké nároky klade takové počasí na chronicky nemocné, starší lidi nebo ty, kdo o ně pečují, a také na rodiče malých dětí. Hrozí jim například angíny a také dehydratace.

Když teploty vystoupají tam, kde se pohybují v posledních dnech a v příštích dnech tam také zůstanou, musí rodiče malých dětí zpozornět. Největší nebezpečí hrozí v horku kojencům do jednoho roku, ale i batolatům do tří let. Zvlášť dbát o své potomky musí v horkých dnech také rodiče chronicky nemocných dětí.

Podle lékaře Jiřího Strnadla z Fakultní nemocnice Ostrava patří k nejzávažnějším rizikům dětská dehydratace. „Dítě si neumí říct o tekutiny, proto je nemusí dostat a může se dehydratovat,“ varoval lékař. Kromě podávání tekutin doporučil rodičům, aby děti nevodili na slunce mezi desátou dopoledne a třetí odpoledne, dávali jim na hlavu čepici a odívali je do oblečení, které dostatečně odvádí teplo. Jsou proto vhodnější bavlněné oděvy než ty s umělými vlákny.

Kromě dehydratace – což je podle lékaře riziko, které si rodiče vesměs uvědomují – ale hrozí v teple dětem i další rizika, kterým nelze tak snadno předejít. „Děti mají častěji angíny, častější jsou také průjmová onemocnění v souvislosti se zkaženým jídlem a může dekompenzovat chronické dětské onemocnění pacientů,“ přiblížil Jiří Strnadl.

Z pohledu lékařů se letní angíny od těch zimních liší. „Souvisí to s bakteriemi, které mají rády horko a vlhko, jako jsou streptokoky a stafylokoky. Je to dáno typem bakterie, které nejčastěji dělají angíny – počasí je pro ně příhodné,“ popsal lékař. Ujistil však, že léčba je totožná, používají se shodná antibiotika.

Zvláštní riziko představují vysoké teploty pro diabetiky – nejen pro ty dětské. Horko totiž nesvědčí inzulinu. Měl by se přechovávat v teplotách do 25 stupňů, inzulinové pumpy je proto lepší dávat do lednice a také jejich náplně často měnit.