Vančura nebo básník Sýs. Lidé do sněmovny poslali 16 návrhů na státní vyznamenání

Lidé poslali do Poslanecké sněmovny šestnáct návrhů na státní vyznamenání. Mezi navrženými osobnostmi je podle oslovených poslanců například spisovatel Vladislav Vančura, básník Karel Sýs nebo protinacistický odbojář popravený komunisty Květoslav Prokeš.

Občané a organizace mohli předkládat návrhy do 31. března, poslancům skončí lhůta v polovině dubna. Podněty od lidí přijímal podvýbor pro přípravu návrhů na propůjčení nebo udělení státních vyznamenání. Poslanec Leo Luzar (KSČM) České televizi řekl, že na seznamu jsou většinou váleční veteráni, ale také spisovatel Vladislav Vančura.

Jméno autora románu Rozmarné léto nebo Marketa Lazarová potvrdil také člen podvýboru Antonín Staněk (ČSSD). Podle něj je na seznamu i básník Karel Sýs nebo plukovník Květoslav Prokeš. Protinacistického a později i protikomunistického odbojáře, který byl v roce 1949 popraven, navrhlo jeho rodné město Zábřeh.

Na Řád Bílého lva I. třídy má být in memoriam navržen i velitel československé 311. perutě RAF generálmajor Josef Ocelka.

Čtyři návrhy podle Staňka předložila Česká biskupská konference. Navrhla kněze Josefa Suchára nebo režisérku Naděždu Urbáškovou. Mezi jmény je i kněz Karel Schrammel, který byl vězněn v koncentračním táboře Dachau a v roce 1945 popraven v Buchenwaldu. Poslední z navržené čtveřice je páter Anton Gebert, který v Dachau zemřel.

Další navrženou osobností je podle Staňka Věra Sosnarová, která přežila 19 let v sibiřském gulagu. Stejně jako loni je na státní vyznamenání navržen i legionář a protinacistický odbojář František Štamprech.

Do 14. dubna mohou své návrhy ještě předkládat poslanci. „26. dubna bude jednat podvýbor, kde by mělo být přijato doporučující usnesení organizačnímu výboru, který bude seznam dále probírat,“ řekla Daniela Ptáčková ze sekretariátu podvýboru. Konečný seznam, který bude odeslán prezidentovi, projedná sněmovna v květnu nebo v červnu. Prezident návrhům vyhovět může, ale také nemusí.

obrázek
Zdroj: ČT24

Loni sněmovna navrhla vyznamenat 36 osobností, prezident ocenil sedm z nich: válečného veterána Antonína Šubrta, zakladatele a ředitele Českého institutu informatiky, robotiky a kybernetiky Vladimíra Maříka, rychlobruslařku Martinu Sáblíkovou, pneumologa Borise Šťastného, zpěvačku Jarmilu Šulákovou, zakladatele a ředitele Hospice Svaté Anežky České v Červeném Kostelci na Náchodsku Miroslav Wajsara a ekonoma Milana Zeleného.

Do konce března mohli lidé posílat své návrhy na státní vyznamenání i do Senátu. Stejně jako ve sněmovně odsouhlasí konečný seznam v květnu všichni senátoři. Loni horní komora doporučila prezidentovi vyznamenat 26 osobností. Zeman z nich vybral pěvkyni Evu Urbanovou, neuroložku Soňu Nevšímalovou a ekonoma Milana Zeleného a Jarmilu Šulákovou, které navrhla i sněmovna.

Nejvyšší státní vyznamenání jsou udělována zpravidla o říjnovém státním svátku. Vedle sněmovny a Senátu posílá prezidentovi své návrhy i vláda.