Celník měl vynášet informace o cenách cigaret. Hrozí mu až deset let vězení

Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS) zahájila trestní stíhání příslušníka Generálního ředitelství cel. A to kvůli zneužití pravomoci a přijetí úplatku.

Podle vyšetřovatelů měl celník opakovaně nabízet citlivé a neveřejné informace o cenách tabákových výrobků a cigaret konkurenční společnosti. Muži hrozí až deset let vězení. ČT informaci sdělil mluvčí GIBS Ivo Mitáček. Celník je vyšetřován na svobodě. Generální ředitelství cel s ním zahájí řízení o zproštění výkonu služby.

„Trestná činnost spočívala v tom, že celník v průběhu své služby nabídl opakovaně citlivé a neveřejné informace o cenách tabákových výrobků a cigaret, a to v době před jejich zveřejněním v cenovém rejstříku. Tyto zásadní informace nabídl zástupci jedné vybrané soukromé společnosti. V souvislosti s poskytnutím konkurenční výhody na trhu s tabákovými výrobky požádal firmu o úplatek,“ řekl ČT mluvčí GIBS Ivo Mitáček.

Společnost ale muži odmítla úplatek vyplatit. GIBS muže obvinila z přečinu zneužití pravomoci úřední osoby a z přijetí úplatku.

„Celý případ se na GIBS dostal zhruba před měsícem, kdy sami pracovníci Generálního ředitelství cel informovali o možném nezákonném jednání jednoho z jejich příslušníků pracujícího na oddělení daní,“ popsal Mitáček, z jakého důvodu začali celníka prověřovat.

Muž je vyšetřován na svobodě. V případě prokázání viny mu hrozí trest odnětí svobody na tři až deset let. Generální ředitelství cel s mužem zahájí řízení o zproštění výkonu služby. ČT to řekla mluvčí GŘC Martina Kaňková.