SPOZ přetáhla ČSSD další členy, Mynář potvrdil kandidaturu na Zlínsku

Praha - Prezidentův kancléř Vratislav Mynář oficiálně potvrdil svou kandidaturu v předčasných volbách. Od předsednictva Strany práv občanů Zemanovci (SPOZ) přijal nabídku být lídrem ve Zlínském kraji. SPOZ dnes navíc přebrala ČSSD další dva členy. Odchod od sociálních demokratů oznámil ministr práce a sociálních věcí v demisi František Koníček, který bude ve volbách kandidovat už za SPOZ. Strana navíc v minulých dnech avizovala, že představí „významnou personální posilu“ pro nadcházející předčasné volby. Předseda Zdeněk Štengl poté uvedl, že oním „želízkem v ohni“ je dosavadní senátor za ČSSD Jozef Regec. Ten od sociálních demokratů také odchází.

Současný hradní kancléř prý svou kandidaturu zvažoval dlouho a důsledně. „V případě, že dneska předsednictvo Strany práv občanů Zemanovci požádá o moji kandidaturu, tak ji přijmu,“ řekl už během dne. Pokud bude zvolen, rozhodne se, zda zůstane kancléřem, nebo se stane poslancem. Prioritní pro něj ale zůstává zajistit prezidentu Zemanovi kompletní servis. Pokud bude nutná jeho osobní účast v kampani, bude si na to brát neplacené volno.

Sobotka: Koníček se nedostal na kandidátku ČSSD, proto odešel k SPOZ

Koníček je mezi ministry úřednické vlády premiéra Jířího Rusnoka v demisi, o kterých se spekulovalo jako o možných posilách Zemanovců. Strana uvažuje, že ho nasadí ve Středočeském kraji. Jeho pozici na kandidátce ale ještě musí schválit krajská konference. Mezi kandidáty doplnil ministra vnitra Martina Pecinu, který by měl být lídrem v Moravskoslezském kraji. Podle předsedy ČSSD Bohuslava Sobotky se Koníček nedostal na středočeskou kandidátku ČSSD, proto odešel k SPOZ.

František Koníček
Zdroj: Michal Kamaryt/ČTK

Regec má SPOZ pomoci na kandidátce v Jihomoravském kraji. „Je to pro mě slavnostní chvíle, protože mohu mezi námi přivítat senátora Jozefa Regece, který přichází do našeho týmu,“ ohlásil dnes šéf SPOZ. Dodal, že nejde o politické programy, ale fair play, a Regece označil v tomto směru za želízko v ohni.

Senátor na to oznámil svůj odchod z ČSSD, cítí se poctěn, že se může považovat za člena Zemanovců. „Je to strana postavená na osobnostech a já si moc vážím pana prezidenta. Je to pro mě velký vzor a je to člověk, který je osobnost,“ dodal Regec. Doufá, že straně pomůže jako zastánce tématu sportu, které označil za prioritu.

  • Pětačtyřicetiletý Regec se do Senátu dostal za ČSSD, v minulosti proslul jako vrcholový sportovec, když vyhrál etapu Závodu míru v roce 1986 v Kyjevě. Do povědomí veřejnosti se dostal vítězstvím v etapě v Banské Bystrici. Byl dlouholetým reprezentantem Československa, později České republiky. Se sportem spojil svůj život, včetně toho politického.

Sobotka: Při volbách by lidé měli přeběhlictví odmítnout

„Přeběhlictví je nutno odmítnout jako podvod na voličích. Zemanovci, kteří dlouhodobě na přebíhání senátorů staví, tím prokazují jak nedostatek slušnosti, tak malé sebevědomí,“ reagoval předseda sociálních demokratů. Věří, že voliči při svém rozhodování takové chování odmítnou. Další odchody Sobotka nečeká, Regec byl podle něj v ČSSD velmi krátce a nenašel prý „společnou řeč se sociálními demokraty ve svém okrese“.

Bohuslav Sobotka
Zdroj: Michal Doležal/ČTK

Strany finišují přípravy

ČSSD i KSČM už své kandidátky sestavily. Sází na svá osvědčená jména a voliče před podporou nových seskupení varují. „ČSSD připravila realistický volební program, který budeme schopni splnit,“ uvedl předseda Poslaneckého klubu strany Jeroným Tejc a předseda poslaneckého klubu KSČM Pavel Kováčik doplnil: „Strany, které se nyní vezou na vlně populismu, jsou zejména ty úplně nové nebo vznikající.“

Nejasná je situace na pravici. Vůdčí roli má podle průzkumů šanci převzít TOP 09. Dosud nejsilnější ODS zatím své lídry hledá, přičemž úřadující předseda Martin Kuba zřejmě – podle informací deníku Právo – povede kandidátku v Jihočeském kraji. Strana také stále doufá ve spolupráci s Václavem Klausem. „Já bych byl velmi rád, kdyby v rámci dobré politické kultury měla ODS dobré vztahy se svým zakladatelem. Aby s ním spolupracovala, komunikovala. Dovedu si představit zapojení pana prezidenta do evropských voleb, které nás čekají za půl roku,“ prohlásil místopředseda ODS Jiří Pospíšil.

Kandidátky kompletuje i strana ANO Adreje Babiše; spolupráci s hnutím šéfa Agrofertu dnes potvrdil někdejší eurokomisař Pavel Telička, který bude za babišovce kandidovat příští rok ve volbách do Evropského parlamentu. Účastnit by se měl ale už kampaně před říjnovými volbami. „V tuto chvíli budu mít zodpovědnost za oblast evropských politik a administrativní zátěže, respektive její snižování, s perspektivou vést evropskou kandidátku,“ uvedl Telička.

Lidovecká slunečnice „dá zemi do pořádku“

KDU-ČSL zahájí v pondělí billboardovou kampaň. Na 200 billboardech bude kromě předsedy Pavla Bělobrádka a europoslankyně Zuzany Roithové motiv slunečnice a heslo Dáme zemi do pořádku. Kampaň má být pozitivní a nebude se vymezovat vůči jiným stranám. Slunečnice má být podle něj symbolem naděje. Na billboardech bude tvář prezidentské kandidátky Roithové, i když do sněmovních voleb nebude kandidovat. Podle Bělobrádka tím strana chce ukázat, že má kontinuitu a navazuje na své úspěšné zástupce.

Předvolební billboard KDU-ČSL
Zdroj: ČT24
Brífink KDU-ČSL k předvolební kampani (zdroj: ČT24)