Podváděl v televizní hře Bingo. U soudu dostal Fantyš tři a půl roku vězení

Za zmanipulování televizní hry Bingo, kterého se podle obžaloby dopustil v 90. letech, potrestal pražský městský soud Pavla Fantyše 3,5 lety vězení. Rozsudek není pravomocný, Fantyš se na místě odvolal, žalobkyně si ponechala pro případné odvolání lhůtu.

Fantyš podle obžaloby zmanipuloval losování v doplňkové hře Binga Nová šance, kde účastníci dostávali výhry od deseti tisíc až do milionu korun. Systém hry spočíval v tom, že počítač měl vylosovat deset náhodných čísel tiketů, jejichž majitelé se v dalším týdnu zúčastnili televizní soutěže.

Fantyš, který ve hře figuroval „jako smluvní odpovědný pracovník za přípravu a provoz počítačové techniky používané pro losování“, změnil zdrojový kód systému tak, aby počítač losoval čísla tiketů, které předtím podle spisu sám zakoupil.

Pozměněný kód byl na disketě, kterou před slosováním Fantyš vložil do počítače, po vypnutí počítače se upravený program z operační paměti vymazal. Fantyš spolu s dalšími šesti lidmi zorganizoval síť nastrčených účastníků soutěže, kteří pak museli své až milionové výhry – celkem nejméně 27 milionů – odevzdat. Za účast ve vysílání dostávali odměny od pěti do patnácti tisíc korun. Domnívali se, že zastupují skutečné výherce slosování, kteří se však televizního vysílání nemohli nebo nechtěli zúčastnit.

Na podvod se dlouho nikomu nepodařilo přijít, náznaky se objevovaly jen pozvolna. Moderátorovi Janu Rosákovi prý bylo podezřelé, že se jednotliví účastníci chovají, jako by se vzájemně znali. Že ve hře něco není v pořádku, zaregistroval i zástupce kanadské firmy, která pro Bingo zajišťovala management, dodávky zboží a služeb – všechny výherní losy se sice prodaly z jednoho balíku a na jednom místě, ale výherci pocházeli z celé republiky.

Hru Bingo uváděla televize Nova od roku 1994, zprávu o možných manipulacích se svědectvím fiktivních výherců přinesly Lidové noviny až na podzim následujícího roku. Fantyš následně uprchl, v nepřítomnosti ho soud po deseti letech odsoudil k pětiletému vězení. Dopaden byl loni v létě v USA, po vydání do Česka požádal o nové projednání svého případu.

Ve středu mu soud uložil trest dlouhý tři a půl roku. Kromě něj čelilo obžalobě dalších šest lidí, kterým soud v roce 2005 potvrdil za distribuci tiketů podmíněné tresty. 

Soudkyně: Jako by byl Fantyš na svůj podvod stále hrdý

Soud nemohl Fantyše v novém řízení potrestat přísněji než napoprvé, kdy mu uložil pětiletý trest. Ve středu tak odešel s trestem pod zákonnou hranicí trestní sazby. Soudkyně Lenka Cihlářová přihlédla zejména k tomu, že se Fantyš k činu přiznal, i když tvrdil, že podvod vymyslel Roman Hejda, který byl v případu potrestán před téměř 13 lety. I on dostal podmínku.

Hejda ve středu k soudu přišel jako svědek, odmítl ale vypovídat. Fantyšovi naopak přitížila výše škody, kterou způsobil.

Obhájkyně Fantyše navrhovala, aby soud muže potrestal podmíněným trestem, stejně jako jeho společníky. Měl by podle ní přihlédnout k tomu, že byl muž v době spáchání činu velmi mladý, a také k tomu, jak byli potrestáni jeho spolupachatelé. Žalobkyně naopak argumentovala tím, že by uložení podmíněného trestu vyslalo signál, že se pachatelům vyplatí skrývat před zákonem. 

Cihlářová se nakonec přiklonila k názoru žalobkyně. Upozornila, že i přes svůj věk Fantyš vyčníval díky svým schopnostem. „Byl dál než jiný devatenáctiletý,“ řekla Cihlářová. Upozornila například na to, že už tehdy Fantyš úspěšně podnikal.

Na Cihlářovou Fantyš podle jejích slov během hlavního líčení působil dojmem, že je stále hrdý na to, co se mu v 90. letech povedlo. „Je velkou škodou, že tyto své schopnosti obžalovaný použil za hranou zákona, a nevyužil je ku svému prospěchu, v rámci své podnikatelské činnosti,“ dodala soudkyně.