Vedle KSČM chce církevní restituce po volbách přepsat i ČSSD

Praha – V případě, že sociální demokracie zvítězí v předčasných volbách, zahájí s církvemi jednání o snížení finančních kompenzací za nevydaný majetek, jež jsou částí majetkového vyrovnání státu s církvemi. Prohlásil to předseda strany Bohuslav Sobotka. Strana chce zpřísnit kontrolu již vydávaného majetku a analyzovat možnosti o uskutečnění referenda k restituční otázce. Po referendu volají komunisté, včera oznámili, že jej budou mít i ve volebním programu.

„Zahájíme okamžitě jednání s církvemi o tom, jak snížit rozsah finančních kompenzací, které jsou poskytovány za nevydaný majetek v rámci církevních restitucí. Tam vidíme největší manévrovací prostor, jak snížit a zmírnit dopady církevních restitucí na veřejné rozpočty,“ slíbil předseda ČSSD Bohuslav Sobotka na dnešní tiskové konferenci svým voličům. O tom, zda k uskutečnění tohoto záměru dostane mandát, by měli voliči rozhodnout na konci října.

Sociální demokracie zároveň chystá přísnější kontrolu vydávaného majetku; chce tak zajistit, aby se nevydávaly nemovitosti, o něž církve přišly před 25. únorem 1948. ČSSD již dříve vyjádřila pochybnosti, zda není vydáván majetek, na který ve skutečnosti církve nemají podle zákona nárok.

V reakci na záměr KSČM, která chce k restitucím vypsat referendum, Sobotka upozornil, že majetkové vyrovnání je vázáno zákonem a podepsanými smlouvami mezi státem a jednotlivými náboženskými společnostmi. ČSSD si proto chce po volbách objednat analýzu toho, do jaké míry by bylo možné v referendu rozhodnout o zákonu, který je již platný. Sobotka uvedl, že podle některých právních názorů to možné je, podle jiných však nikoliv.

Předseda Ekumenické rady církví Joel Ruml: Říct 'Budeme jednat' znamená přistoupit na to, že smlouvy neplatí. Smlouvy platí.

Církve: Předvolební boj a snaha zpochybňovat

Podle generálního sekretáře České biskupské konference Tomáše Holuba je katolická církev připravena jednat se státem o smysluplné roli církve ve společnosti. „Na druhé straně vnímáme, že mnohá dnešní prohlášení mají charakter předvolebního boje a chceme jednat na základě faktů, a nikoliv na základě věcí, které mají nalákat voliče,“ reagoval. Připomněl, že církevní restituce potvrdil i Ústavní soud.

„Je to signál, že komunistická strana a možná i sociální demokracie chtějí využít pachuť, která tu po jednání o církevních restitucích zůstala,“ připustil předseda Ekumenické rady církví Joel Ruml, zároveň ale upozornil na to, že zamýšlené referendum k již platnému zákonu by znejistilo tuzemský právní systém. „To je to nejzáludnější, co nás před volbami může potkat – slyšet, že je možné zpochybnit všechno, co se tady kdy událo. A týká se to jakékoli právní normy, každá může být zpochybněna.“

CÍRKEVNÍ RESTITUCE: Zákon o majetkovém vyrovnání počítá s tím, že církve dostanou nemovitý majetek v hodnotě zhruba 75 miliard korun. Během 30 let stát církvím vyplatí také 59 miliard korun navýšených o inflaci jako náhradu za nevydaný majetek. Zároveň bude během 17 let snižovat příspěvek na podporu činnosti, který dnes činí asi 1,5 miliardy korun ročně.