O víkendu může noční teplota klesnout pod minus 10 stupňů. Na jihu republiky hrozí náledí

V Jihočeském a Jihomoravském kraji se bude ve čtvrtek večer a v noci na pátek místy tvořit náledí, varuje Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ). Riziko se týká poloh pod 600 metrů nad mořem. Výraznější sněhové srážky lze znovu očekávat až v druhé půlce víkendu. Tam, kde se noční obloha vyjasní, může teplota klesnout až k minus 11 stupňům Celsia.

Varování meteorologů platí od čtvrtečních 18:00 do pátečních 08:00. Na jihu a jihovýchodě Česka se v této době bude místy tvořit náledí a zmrazky. Na pozoru by se měli mít především motoristé, kluzké ale mohou být i chodníky. „Řidiči a chodci by měli věnovat zvýšenou pozornost místním podmínkám,“ vyzývají proto meteorologové.

Ledovka je průhledná vrstva ledu, která je velmi hladká. Vzniká při mrznoucím dešti nebo mrholení, které po dopadu na zem okamžitě mrzne. 

Náledí je voda, jež zmrzne až na zemi, nebo vzniká z částečně roztálého sněhu. Často se tvoří přes noc.

Námraza vzniká při mrznoucí mlze. Její kapičky namrzají na povrchu země nebo na chladných pevných předmětech. Velmi špatně se odstraňuje.

Tam, kde se během noci protrhá oblačnost, lze očekávat teploty až minus 8 stupňů Celsia, informoval meteorolog ČT Michal Žák. Páteční den by měl být oblačný až zatažený, s teplotami oscilujícími kolem nuly, ojedinělými mrznoucími mlhami i slabým sněžením.

Meteorologové: Hrozí ledovka (zdroj: ČT24)

V sobotu by se charakter počasí příliš měnit neměl, nicméně v noci mohou teploty klesnout pod minus 10 stupňů, pokud se projasní obloha. V neděli bude postupně od západu přibývat oblačnost. „K večeru se na většině území přidá občasné sněžení, v polohách pod 300 metrů může jít o déšť se sněhem,“ doplnil Žák.