Vláda už si brousí zuby na Senát, chce snížit poplatky v nemocnici

Praha – Ministr zdravotnictví v demisi Martin Holcát hodlá podle zjištění České televize v září navrhnout vládě, aby v Senátu prosadila snížení poplatků v nemocnicích ze sta na šedesát korun, stejně tak by rád prosadil i zvýšení státních dotací do zdravotnictví. V případě rozpuštění Poslanecké sněmovny totiž převezme část jejích kompetencí horní parlamentní komora. Ministři vlády Jiřího Rusnoka, která úřaduje v demisi, už proto připravují některé návrhy s úmyslem prosadit je poprvé v historii bez poslanců - cestou zákonných opatření Senátu.

Nutnost snížit poplatek vychází z rozhodnutí Ústavního soudu, pro který stokoruna představuje příliš. Ministr v demisi Holcát tedy hodlá v parlamentu prosadit snížení na 60 korun. „Tady by tedy bylo využito zákonného opatření Senátu, které bychom chtěli prostřednictvím vlády využít v nejbližší době,“ uvedl náměstek ministra zdravotnictví Petr Nosek. Zároveň ministerstvo zamýšlí osvobodit od poplatku děti do 18 let.

Holcátův resort dokonce zvažuje předložit senátorům návrh zákona, který by zvýšil platby státu pojišťovnám za děti, důchodce nebo nezaměstnané o pět a půl miliardy ročně. Z Úřadu vlády tak vůbec poprvé nepůjde zákon do dolní, ale rovnou do horní komory Parlamentu ČR. Předseda Senátu Milan Štěch připustil, že v Senátu by většinový hlas ČSSD oba návrhy podpořil. Peníze podle něj ve zdravotnictví schází kvůli zvyšování DPH.

Pořadí legislativního procesu trochu naruby

Kdyby Senátem zákonná opatření skutečně prošla, musela by je potvrdit nová Poslanecká sněmovna hned na první schůzi. Holcátovy návrhy ale žádnou kontroverzi mezi stranami nebudí, snížení nemocničních poplatků podporuje i pravice.

Změny poplatků v nemocnici musí ministerstvo provést na základě nálezu Ústavního soudu, který je v červenci k 1. lednu 2014 zrušil. Na nejvíce ohrožené nesmí podle soudu dopadat placení tak tvrdě. Pokud by ministerstvo nestihlo změny prosadit do konce roku, nebudou pacienti od ledna platit nic. Nemocnicím by pak ale hrozil výpadek kolem dvou miliard korun. I samo snížení poplatku na 60 korun ale nemocnicím zkomplikuje chod; ročně budou tratit až tři čtvrtě miliardy (loni vybraly 1,9 miliardy) a výpadek ještě vzroste, pokud přestanou platit děti do 18 let.

Zákonná opatření by podle místopředsedy sněmovny Lubomíra Zaorálka (ČSSD) měla být použita jen v případě, že by někde vznikl problém: „Příprava by měla být dohodnuta v celém parlamentním spektru i ve sněmovně. Nejsou připraveny zákony v takové kvalitě, které by mělo smysl v tomto období narychlo schvalovat, to mi připadá nepravděpodobné.“ Předseda Senátu Milan Štěch v tom ale takový problém nevidí. S Jiřím Rusnokem už se dohodl, že pokud vláda nějaká opatření předloží, proběhnou před schvalováním v Senátu konzultace na úrovni příslušného resortu a výborů. „Aby to byly návrhy, které jsou věcně potřebné, a aby také byly dobře připravené. Do určité míry bychom tím nahradili tři čtení ve sněmovně,“ řekl v Událostech. Poslední slovo ale stejně bude na nově ustavené sněmovně.