Exministr Julínek dostane za stíhání jen malou část odškodného. Místo statisíců vysoudil 22 tisíc

Bývalý ministr zdravotnictví Tomáš Julínek (ODS) má nárok na náhradu za své trestní stíhání. Dostane ale pouze 22 tisíc korun z požadovaného tři čtvrtě milionu. Podle pravomocného verdiktu pražského městského soudu má nárok na uhrazení nákladů na advokáty. Soud naopak odmítl žádost o náhradu nemajetkové újmy i peněz na mediální zastupování v trestní kauze.

Policie začala exministra stíhat v době, kdy již dlouho nebyl ve vrcholné politice, za to, že v roce 2008 podepsal smlouvu na provozování letecké záchranky se soukromými firmami. Vyšetřovatelé tvrdili, že tak vznikla škoda 792 milionů oproti situaci, kdy by k nehodám létali policisté či vojáci. Nejvyšší státní zastupitelství však po čtvrt roce stíhání zastavilo pro nedostatek důkazů a kriminalisté kauzu nakonec odložili.

Tomáš Julínek se pak dožadoval kompenzace. Nemajetkovou újmu za sdělení obvinění ze zneužití pravomoci a porušování povinností při správě cizího majetku vyčíslil na půl milionu korun, žádal též 30 tisíc, které dal za právní zastoupení a další peníze jako kompenzaci nákladů na služby mediální agentury, které Julínek rovněž využil.

Ministerstvo spravedlnosti vyplatilo pouze 8000 korun jako část nákladů na advokáty. Ostatní požadavky odmítlo s tím, že újma je promlčená. Julínek se jí totiž začal domáhat až dva roky po zastavení stíhání, ačkoliv podle zákona to měl udělat do šesti měsíců. Nyní u soudu dosáhl exministr uznání zbytku svých požadavků na uhrazení právních služeb.