Záměna léků v Zentivě: soud potrestal bývalého zaměstnance, má zaplatit i milionovou škodu

Soud udělil bývalému pracovníkovi roční podmínku (zdroj: ČT24)

Za úmyslnou záměnu léků v Zentivě uložil soud bývalému pracovníkovi firmy roční podmínku. Kromě toho má zaplatit i škodu ve výši 7,5 milionu korun. Firma musela v roce 2016 stáhnout z oběhu desítky tisíc balení léků, protože bylo podezření, že se v nich nacházely jiné medikamenty, než uváděl obal. Rozsudek ale není pravomocný, obžalovaný se proti němu na místě odvolal.

K mimořádně rozsáhlé kontrole došlo po záměně dvou krabiček v Polsku. Po půl roce potvrdil Státní ústav pro kontrolu léčiv i interní vyšetřování Zentivy, že se v Česku záměna léků neprokázala.

SÚKL nenašel ani žádné pochybení ve výrobě, proto firmu nepokutoval. „Nedošlo k porušení zákona a prováděcích vyhlášek. Došlo k selhání lidského charakteru ‒ tudíž jsme neuložili žádnou sankci,“ vysvětloval tehdejší ředitel ústavu Zdeněk Blahuta.

Policie pak vyšetřovala záměrné lidské zavinění: jednou z variant byla i msta bývalého zaměstnance. Nakonec byl obžalován 27letý Lukáš Bohanus, podle státní zástupkyně mohlo být jeho motivem to, že nedostal vyplaceny bonusy kvůli nevhodnému chování na pracovišti.

Podle obžaloby vložil ve dvou případech originální blistr (plastový obal s léky) do krabičky od jiného léčiva a tyto krabičky pak vložil do většího balení krabiček s prvním léčivem. Místo léku k léčbě vysokého tlaku tak v krabičce byl lék sloužící k léčbě úzkosti. 

Záměna sice byla brzy odhalena, zpočátku však nebyl zřejmý rozsah a charakter záměny, což si vyžádalo rozsáhlá opatření. Jen v Česku bylo kvůli záměně staženo 260 tisíc balení. Na všech trzích, kam výrobce léky dodává, ale jejich počet přesáhl sto milionů. „Dá se říct, že je to největší případ tohoto druhu v České republice,“ dodává zastupující ředitelka SÚKL Irena Storová. Výměnou léků nebylo přímo ohroženo zdraví koncových uživatelů léků, ale byla poškozena farmaceutická společnost Zentiva.

  • Státní ústav pro kontrolu léčiv (SÚKL) oznámil, že stahuje od pacientů některé šarže léků Atram 12,5, Neurol 0,25 a Neurol 0,5, Oxazepam Léčiva a Prednison 20 Léčiva, jejichž balení mohly obsahovat jiné tablety. Kvůli obdobné závadě pak ústav informoval o stažení ze zdravotnických zařízení některých šarží balení léků Dolmina 100 SR, Hydrochlorothiazid Léčiva, Neurol 0,25, Pyridoxin Léčiva a Simvacard 10, ve kterých mohly být zaměněny blistry s tabletami.
  • Důvodem stahování byl podle Zentivy nález dvou blistrů (plastových lisovaných obalů) přípravku Neurol v krabičkách označených jako přípravek Atram v Polsku, které byly vyrobeny v pražském závodě Zentivy.
  • Zdroj: ČTK

Soudce Petr Zelenka při zdůvodnění rozsudku uvedl, že lze vyloučit, že by se případ stal kvůli nedbalosti sedmadvacetiletého Bohanuse. „Linka je automatická, není důvod, aby uprostřed jedné krabice bylo něco jiného, než tam patří,“ podotkl Zelenka. Dodal, že léky mohl vyměnit pouze operátor na lince, kterým byl v inkriminované době právě Bohanus.

„Byl přítomen na obou směnách, kde se kompletovaly léky. Technická závada nebo mechanické selhání linky bylo vyloučeno,“ podotkla při závěrečné řeči státní zástupkyně Markéta Mizerová.

Bohanus však u soudu prohlásil, že čin nespáchal. „Své práce si vážím a nikdy bych ji nechtěl pošlapat a znehodnotit,“ řekl. Verdikt obvodního soudu není pravomocný, Bohanus se proti němu na místě odvolal.