Česko oslavilo příchod nového roku v poklidu, kvůli opilému řidiči však zemřela v Praze mladá žena

Události: Hasiči a záchranáři měli o silvestrovské noci tradičně napilno (zdroj: ČT24)

Příchod roku 2018 v Česku slavilo nejvíc lidí tradičně na pražském Václavském a Staroměstském náměstí v Praze. Hasiči zasahovali v metropoli u tří desítek případů, většinou požárů způsobených pyrotechnikou. Oslavy však měly i tragickou dohru, když řidič pod vlivem alkoholu v centru Prahy zabil cizinku. Brněnští strážníci řešili během silvestrovské noci především případy bezvládných opilců, které museli odvézt na záchytku. V prvních minutách po půlnoci se narodily děti v Kadani a Praze.

Hasiči na Silvestra a během novoročních oslav zasahovali u 195 požárů. Na prvních šest hodin nového roku připadá 124 z nich, nejčastěji hořelo v této době v Praze, Středočeském a Ústeckém kraji. Oheň většinou způsobila zábavní pyrotechnika.

Ohňostroj nad Václavským náměstím
Zdroj: Vít Šimánek/ČTK

„V případě novoročních požárů se nejčastěji jedná o požáry košů na odpadky, plastových kontejnerů, travních porostů a keřů,“ uvedla mluvčí hasičského záchranného sboru Nicole Zaoralová. Průměrně přitom čeští hasiči vyjíždějí ke 49 požárům za den.

Dva lidé se dnes v noci nadýchali zplodin při požáru bytu ve Zlivi na Českobudějovicku. Škodu dva miliony korun způsobil požár velké garáže s auty v Kosově na Šumpersku. V průmyslovém objektu v Nové Vsi u Chrastavy na Liberecku hořel na Nový rok uskladněný polystyrén, zda byla příčinou zábavní pyrotechnika, není zatím jasné.

Úrazů způsobených zábavní pyrotechnikou jsou desítky. Sedm jich za silvestrovskou noc eviduje jihočeská policie, dvanáct pražská záchranná služba. Zraněné osmileté dítě z obce v okresu Žďár nad Sázavou záchranáři převezli do nemocnice v Brně. V brněnském baru se nad ránem vážně postřelil muž vlastní zbraní, také v Brně způsobil muži výbuch pyrotechniky devastující zranění ruky.

I v Brně proběhly silvestrovské oslavy v klidu
Zdroj: ČT24

Řidič zabil v Praze mladou ženu. V krvi měl přes dvě promile

Tragicky skončily silvestrovské oslavy v Praze pro mladou cizinku, kterou u Myslíkovy a Spálené ulice srazil řidič pod vlivem alkoholu. Šestadvacetiletá žena z Kolumbie zemřela na místě. 

„Orientační dechová zkouška, která byla na místě řidiči provedena, byla pozitivní,“ uvedl mluvčí pražské policie Jan Rybanský. Policisté řidiči naměřili přes dvě promile alkoholu, podle informací ČT má muž ruské státní občanství. Nehoda se stala kolem třetí hodiny ráno. Za usmrcení z nedbalosti hrozí řidiči až osm let vězení.

První miminka roku se narodila v Kadani a Praze

Dvě děti přišly na svět v prvních minutách nového roku. Hned v první minutě se narodil chlapec Jakub v porodnici v Kadani na Chomutovsku, minutu po něm následovala dívka Eliška v pražské Fakultní nemocnici Motol. Loni se o prvenství dělily havířovská nemocnice a brněnská porodnice na Obilním trhu.

Jakub Hrabal se narodil v první minutě roku 2018 v porodnici v Kadani
Zdroj: Slavomír Kubeš/ČTK

Kadaňský novorozenec Jakub Hrabal měří 50 centimetrů a váží 3670 gramů. „Narodil se 25 vteřin po půlnoci. Rozhodně jsme to tak neplánovali,“ řekla lékařka Hana Dvořáková. Eliška narozená v Motole měří 47 centimetrů a váží 3070 gramů.

Hned po nich přišli na svět dva chlapci ve Středočeském a Jihočeském kraji. Kryštof se narodil čtyři minuty po půlnoci v nemocnici v Mladé Boleslavi, Adam ho následoval o minutu později v porodnici nemocnice Tábor.

Prvním dítětem narozeným v roce 2018 v Praze je Eliška Kašparová
Zdroj: Vít Šimánek/ČTK

V Libereckém kraji má letošní prvenství dívka Nela, v České Lípě přišla na svět 11 minut po půlnoci. O minutu později se v Městské nemocnici Ostrava narodil chlapeček Tomáš, který je prvním novorozencem roku v Moravskoslezském kraji.

Do první hodiny roku spadá ještě narození dalších čtyř chlapců, kteří jsou „jedničkami“ svých krajů. Nicolas Alexander přišel na svět v Jičíně, Jiří ve fakultní nemocnici v Plzni, Jan v Krajské nemocnici T. Bati ve Zlíně a Leo v břeclavské porodnici.

Jen jedna dívka je mezi čtveřicí novorozenců, kteří mají letošní prvenství v Karlovarském, Olomouckém, Pardubickém kraji a na Vysočině. Ve druhé hodině roku přišli na svět Marek v chebské nemocnici, Viktorie v prostějovské nemocnici, Kryštof v porodnici nemocnice Třebíč a Adam v nemocnici v Ústí nad Orlicí.

Rodiče prvních dětí roku v řadě krajů dostávají od hejtmanství finanční dar. Postupuje tak i Ústecký kraj, kam patří Kadaň, v minulých letech to bylo 15 000 korun. Vedení hlavního města tradičně odměňuje všechny pražské děti narozené na Nový rok, chce tak zabránit soutěžení porodnic o prvenství. Dar 15 000 korun od hlavního města loni dostalo 19 dětí.