ČSSD už má v Rusnokově vládě tři členy – aniž by to sama chtěla

Praha – Po někdejší místopředsedkyni sociální demokracie Marii Benešové přijali ministerské posty v úřednické vládě Jiřího Rusnoka další dva členové sociální demokracie – MPSV povede František Koníček, v čele české diplomacie usedne Jan Kohout. Stranické vedení přitom opakuje, že vznikající kabinet není vládou sociální demokracie, a trvá na tom, aby všichni členové ČSSD, kteří se na vládě budou podílet, ze strany odešli.

„Na vzniku Rusnokovy vlády se ČSSD nepodílí a nevysílá do ní žádné své členy. Ti, kteří tam přesto vstoupí, by měli z ČSSD odejít,“ napsal dnes v textové zprávě předseda strany Bohuslav Sobotka. Sociální demokracie již dříve uvedla, že účast ve vznikající vládě je neslučitelná s členstvím v ČSSD a sám Sobotka nový kabinet kritizoval jako vládu Strany práv občanů - Zemanovců (SPOZ).

První zástupce sociálních demokratů, který v Rusnokově vládě přijal ministerský post, byla minulý týden někdejší podporovatelka Miloše Zemana v čase přímé volby Marie Benešová. V nové vládě povede ministerstvo spravedlnosti. Svou účast vysvětluje tím, že byla oslovena coby odbornice (někdejší šéfka českých žalobců se dosud profesně pohybuje v advokacii) a že program ČSSD nezrazuje.

Dnes potom k Benešové přibyli i další dva řadoví členové strany. František Koníček povede ministerstvo práce a sociálních věcí, diplomat Jan Kohout stane v čele ministerstva zahraničních věcí. Ten již také oznámil, že pozastavil své členství v sociální demokracii. Stejný krok udělal i před čtyřmi lety, když ve Fischerově vládě zastával stejný post.

Podle komentátora Aktuálně.cz Martina Fendrycha měl přitom právě Kohout vést kandidátku sociální demokracie pro evropské volby příští rok v květnu; tento záměr je nyní devalvován. „Atak na ČSSD je obrovský. Teď se láme chleba a rozhoduje se o tom, zda se Bohuslav Sobotka Miloši Zemanovi natvrdo postaví,“ dodává Fendrych s tím, že Zeman prostřednictvím Rusnoka nominacemi straníků sociální demokracii záměrně oslabuje. Silný mandát ČSSD vzešlý z předčasných voleb by totiž jeho prezidentské aktivity odsunul do pozice ceremoniáře.

Tejc: Neměli bychom být hysteričtí

Když se ukázalo, že Benešová v rozporu s ním kývla na Rusnokovu nabídku, uvedl Sobotka, že členy, kteří navzdory usnesení přijmou místa ve vládě, vedení ČSSD vyzve, aby stranu opustili. „Kdybychom se podíleli na vládě, tak budeme pro smích. Prosazuje místo politiky sociální demokracie politiku jiné strany, v tomto případě SPOZ, tak by vlastně bylo i mnohem poctivější tu barvu přiznat a odejít ze sociální demokracie,“ řekl v této souvislosti stínový ministr spravedlnosti za ČSSD Jiří Dienstbier.

Marii Benešové se ale podle jejích slov zatím žádné takové výzvy nedostalo a i reprezentanti strany jsou nyní, po vládním angažmá dalších dvou členů, ve svých postojích pasivnější. „Já v tomto smyslu myslím, že bychom neměli být hysteričtí. Ta vláda je, předpokládám, přechodná,“ konstatoval šéf poslanců ČSSD Jeroným Tejc.

„My jsme demokratická strana, každý člověk se chová podle svého nejlepšího vědomí a svědomí. Musí si to vyhodnocovat sami,“ doplnila i místopředsedkyně strany Alena Gajdůšková. „To, že pan premiér Rusnok oslovuje lidi, kteří se hlásí k sociální demokracii, jako odborníky, nás svým způsobem může těšit, nicméně pořád platí to, že tato vláda není vládou sociální demokracie.“

Nad sociálními demokraty ve vládě se pozastavuje pravice

Účast aktivních členů ČSSD ve vládě odborníků vadí i současné koalici. „Pro nás je to dalším potvrzením, že nevzniká vláda úředníků a nedej bože odborníků, ale vláda jasně politicky vyprofilovaná,“ podotkl pověřený šéf ODS Martin Kuba. „Personální složení zcela důstojně odpovídá názvu Parta kamarádů Miloše Zemana,“ soudí místopředseda TOP 09 Miroslav Kalousek.

Miroslava Němcová: „Vzhledem k tomu, že do ministerských křesel jsou nominováni někteří exponenti ČSSD, tak se ukazuje, že to je vláda, která vzniká i na truc této politické straně, která se neopírá o její parlamentní pozici, ale hledá vnější pozici mimo parlament.“