V neděli bude na východě Česka silně foukat, vítr se vrátí i v pondělí

Meteorologové varují před silným větrem, který v neděli zasáhne východní polovinu republiky. V Jeseníkách a Beskydech může v nárazech dosáhnout rychlosti až 110 kilometrů v hodině. Silný vítr potrápí Moravu a Slezsko i během noci na pondělí. Pak přechodně zeslábne, v pondělí odpoledne ale znovu vrátí a na hřebenech hor hrozí poryvy až 125 km/hod.

Aktuální výstraha Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ) platí pro všechny moravské kraje od nedělních 16:00. V případě Jihomoravského a Zlínského končí ve 02:00 v noci, v případě Olomouckého a Moravskoslezského kraje až do pondělních 06:00 ráno

V nižších polohách Olomouckého a Moravskoslezského kraje by lidé měli počítat s nárazy větru kolem 70 kilometrů v hodinách. S přibývající nadmořskou výškou bude ještě zesilovat. Nad 600 metrů nad mořem by už měl mít sílu kolem 90 kilometrů v hodině a v Jeseníkách a Beskydech až kolem 110 kilometrů. Výstrahu pro příští dny pak bude ČHMÚ ještě upřesňovat.

Předpověď počasí
Zdroj: ČT24

Meteorologové proto lidem doporučují, aby zajistili okna a dveře a upevnili volně položené předměty. Motoristé by měli jezdit maximálně opatrně, protože větrné poryvy mohou auto učinit neovladatelným. Návštěvníci hor mají omezit túry, nechodit zejména do hřebenových partií a dodržovat pokyny Horské služby.