Soud Janouškovi otevřel cestu k odpuštění trestu. Označil ho za invalidu

Lobbista Roman Janoušek, který ve stanoveném termínu nenastoupil do vězení, je podle usnesení Krajského soudu v Brně invalida. Citaci z usnesení zveřejnil iRozhlas.cz. O možném upuštění od zbytku trestu měl původně rozhodnout Městský soud v Praze, nakonec se tak ale stane v Brně.

Z usnesení Krajského soudu v Brně podle iRozhlasu vyplývá, že se Janoušek loni oficiálně stal invalidou. Soudce Daniel Plšek 15. listopadu po prostudování dvou posudků konstatoval, že se Janouškův zdravotní stav od prvního přerušení trestu zhoršuje.

„Z důvodu dlouhodobě nepříznivého zdravotního stavu poklesla jeho pracovní schopnost o 80 procent a den vzniku invalidity byl stanoven k 30. 3. 2016. Odsouzenému byl výkon uloženého trestu odnětí svobody poprvé přerušen 9. 3. 2016, tedy před téměř rokem a tři čtvrtě, a během této doby se jeho zdravotní stav nezlepšil, spíše se zhoršuje,“ uvedl soud v Brně.

Podle soudce je nyní zdravotní stav odsouzeného Janouška takový, že v dohledné době nemůže znovu nastoupit do vězení. Podle mluvčí soudu Evy Sigmundové se proto soud domnívá, že Janouškovy obtíže by se měly řešit spíš žádostí o upuštění od zbytku trestu než žádostí o další přerušení trestu. 

„Text sám o sobě určité naděje na prominutí zbytku trestu Janouškovi otevírá. Aby tomu tak mohlo být, tak se musí jednat o nevyléčitelnou životu nebezpečnou nemoc nebo o nemoc duševní. V tom prvním případě, jsou to ve vysokém procentu případů choroby smrtelné. V případě duševní choroby je nezbytné, aby měla určitou intenzitu. Například poruchy psychopatického charakteru nejsou většinou důvody pro upuštění od zbytku trestu,“ vysvětlil advokát Miroslav Krutina.

Soudce konstatoval, že by se v tomto případě mělo postupovat podle paragrafu, ve kterém se píše: „Soud může upustit od výkonu trestu odnětí svobody nebo jeho zbytku též tehdy, zjistí-li, že odsouzený onemocněl nevyléčitelnou, životu nebezpečnou nemocí nebo nevyléčitelnou nemocí duševní.“ 

Janoušek následně o upuštění od zbytku trestu požádal Městský soud v Praze. O žádosti ale po dohodě soudů rozhodne Brno. Lobbista měl do vězení nastoupit do 26. listopadu. Podle svého advokáta Lukáše Trojana tak neučinil ze zdravotních důvodů, nachází se prý v akutní lékařské péči. Janoušek v minulosti prodělal operaci hlavy a trest měl přerušený kvůli svému zdraví.

Do rozhodnutí o upuštění od zbytku trestu by se ale měl do vězení vrátit. Brněnský krajský soud tak musí kromě upuštění od zbytku trestu rozhodnout také o vydání příkazu k dodání odsouzeného do výkonu trestu.

Roman Janoušek v roce 2012 podle soudu úmyslně srazil autem ženu v Praze a ujel. Původně čelil obžalobě za pokus o vraždu, nakonec dostal 4,5 roku odnětí svobody za ublížení na zdraví a řízení pod vlivem návykové látky.

Do vězení nastoupil v listopadu 2014 a zůstal v něm do března 2016, poté měl trest opakovaně přerušen. Krajský soud v Brně tento měsíc zamítl Janouškovu další žádost o přerušení trestu s tím, že zdravotní prognóza nepředpokládá zlepšení a Janoušek by měl situaci řešit žádostí o upuštění od zbytku trestu. 

Janoušek dosud znovu nenastoupil k výkonu trestu. „Ve chvíli, kdy dotyčný byl povinen nastoupit, musí stát vyhodnotit, zda není na místě dotyčného dodat do výkonu trestu. V daném případě musí posoudit i akutní stav. Je otázkou zda kromě žádosti o opuštění zbytku trestu nepodat také žádost o přerušení trestu se skutečnostmi, které jsou v dané situaci relevantní,“ doplnil Krutina.

Pražský rodák Roman Janoušek v mládí sice pracoval jako číšník, v 90. letech ale vystudoval práva na Univerzitě Karlově a v roce 2003 získal titul JUDr.

Současně se studiem podnikal v realitách a také vyhrál výběrové řízení na provozování kina Blaník v Praze na Václavském náměstí, kde se mimo jiné pořádaly protidrogové přednášky. Na nich se Janoušek seznámil s pozdějším pražským primátorem Pavlem Bémem, který byl známým odborníkem na drogovou problematiku.

Janoušek sám sebe v tisku charakterizoval jako „politického podnikatele“. Často se o něm ale psalo spíše jako o tzv. kmotrovi s úzkými vztahy zejména s pražskými občanskými demokraty. Deník Mladá fronta Dnes zveřejnil v roce 2012 odposlechy, které tehdy byly pět let staré a podle deníku z nich vyplývalo, že měl Janoušek velký vliv na rozhodování o důležitých obchodech na pražském magistrátu.

Janoušek byl také jedním z účastníků výletu na golf do Dubaje z počátku roku 2011, kam cestoval spolu s tehdejším ředitelem ČEZu Martinem Romanem, významným poslancem za ODS Pavlem Suchánkem, generálním ředitelem Českých drah Petrem Žaludou, ředitelem pražského dopravního podniku Martinem Dvořákem a ředitelem plzeňské Škody Transportation Tomášem Krskem. Blízko měl i k bývalému vysoce postavenému státnímu zástupci Liboru Grygárkovi, který je od roku 2013 obviněn ze zneužití pravomoci kvůli kauze, ve které se podle současných žalobců pokusil uchránit Janouška od stíhání. 

V březnu 2012 Janoušek narazil svým vozem na křižovatce v Praze do auta jedenapadesátileté ženy. Od nehody ujel, ale když krátce poté zastavil na červenou, řidička jej dohonila, stoupla si před jeho vůz a chtěla s ním situaci řešit. Janoušek proti ní nejdřív dvakrát popojel, poté se na zelenou rozjel a ženu srazil. Dostal za to pravomocný trest 4,5 roku vězení.

Roman Janoušek u soudu
Zdroj: ČTK