ANO nám vstup do vlády nenabídlo, řekl Bělobrádek. Strany vedou bitvu o vedení imunitního výboru

Hnutí ANO nenabídlo lidovcům vládní spolupráci, řekl novinářům předseda KDU-ČSL Pavel Bělobrádek. Ten také kritizoval ANO za způsob vedení jednání o ustavení sněmovny. KSČM chce vést mandátový a imunitní výbor, o jeho vedení bude usilovat i Petr Gazdík z hnutí STAN. SPD chce stát v čele hospodářského, bezpečnostního výboru a bude usilovat o post místopředsedy sněmovny.

„Není pravda, že bychom odmítli jednat s ANO o koaliční spolupráci. Nebylo nám to nabídnuto,“ řekl Bělobrádek. Zopakoval také, že nejsou splněny podmínky, které KDU-ČSL před volbami pro svůj vstup do vlády stanovila. 

„Ve vládě nemá být člověk, kterému hrozí kriminál, musela by to být vláda, kde by jedna ze stran neměla absolutní většinu, musela by to být vláda, která nebude ani uvažovat o vystoupení z Evropské unie,“ uvedl předseda lidovců. Narážel tím na přerušené trestní stíhání předsedy ANO Andreje Babiše. Ten byl obviněn z podvodu kvůli financování farmy Čapí hnízdo, po jeho zvolení do sněmovny bylo trestní stíhání přerušeno. 

Tisková konference KDU-ČSL (zdroj: ČT24)

Postoj lidovců nemůže podle Bělobrádka změnit ani to, kdyby Babiš ustoupil od svého záměru zdanit finanční náhrady církevních restitucí. „Pro KDU-ČSL otázka takzvaných církevních restitucí, které žádné restituce nejsou, není věc ani politická, ani náboženská, ale čistě právní. A z právního hlediska jsem přesvědčen, že jakákoli změna musí být odsouhlasena oběma stranami,“ řekl.

Podotkl také, že restituce považuje za nespravedlivé k církvím a že Babišův návrh by nejvíce zasáhl židovské obce, proto ho považuje za antisemitský.

Volba předsedy sněmovny podle Kalouska ukáže, kdo je v opozici

Volba předsedy Poslanecké sněmovny bude testem, zda platí prohlášení stran, že zůstanou v opozici, řekl před zahájením ustavující schůze dolní komory šéf TOP 09 Miroslav Kalousek. Pokud post získá kandidát ANO Radek Vondráček, bude to podle Kalouska díky stejné většině, která chce umožnit vládnout menšinovému kabinetu ANO třeba i bez důvěry.

Kalousek mimo jiné varoval před vznikem druhé opoziční smlouvy ve formě tichých společníků. Připomněl, že v době opoziční smlouvy po volbách v roce 1998 tolerovali občanští demokraté vládu Miloše Zemana (ČSSD) otevřeně.

TOP 09 před ustavující schůzí PS (zdroj: ČT24)

Situaci v Česku porovnal s tím, co se nyní děje v sousedním Německu, kde po čtyřech týdnech ztroskotala jednání mezi konzervativní CDU/CSU kancléřky Angely Merkelové, Zelenými a svobodnými demokraty. Kalousek upozornil, že demokratická ústava se v Německu aplikuje zcela jinak.

„Když včera padla informace, že (jednání) nevedou k cíli, nenapadlo designovanou premiérku jít za prezidentem se slovy ‚Oni si se mnou nechtějí hrát, tak já budu vládnout menšinovou vládou bez důvěry',“ uvedl Kalousek. Diskutované dlouhé fungování vlády bez důvěry, které vylučuje předčasné volby, podle něj nemá nic společného s demokratickou aplikací ústavy.

Za způsob vedení jednání o ustavení sněmovny kritizoval hnutí ANO i Pavel Bělobrádek. „Žádná dohoda zatím není, pokud vím, tak ani nebylo žádné jednání všech politických stran, které by hnutí ANO svolalo a kde bychom si potvrdili rozdělení výborů. Považuji to za nezodpovědné, jsem přesvědčen, že v den, kdy sněmovna začíná svoje jednání, by mělo být jasno, jak jsou rozděleny výbory,“ řekl. Představitelé ANO se podle něj věnují kampani, místo aby řešili povolební situaci.

KSČM i SPD podpoří Vondráčka na post předsedy sněmovny

Ustavující schůze sněmovny by podle KSČM mohla skončit už tento týden. Prioritou podle předsedy komunistů Vojtěcha Filipa je, aby výbory začaly pracovat na schválení státního rozpočtu. „Záleží na klubech, zda bude mít schůze hladký průběh, nebo budou obstrukce,“ uvedl Filip po jednání sněmovního klubu KSČM.

Krátce před dnešním zahájením schůze potvrdil, že komunisté podpoří do čela sněmovny Radka Vondráčka z hnutí ANO. Stejně se vyjádřil i šéf SPD Tomio Okamura.

Tisková konference KSČM (zdroj: ČT24)

Při debatě o složení sněmovny komunisté navrhnou, aby vzniklo pět místopředsednických postů. Kromě ústavněprávního výboru by se pak neměl zvyšovat počet poslanců ve výborech. Do čela mandátového a imunitního výboru komunisté nominují Stanislava Grospiče. Toho za přijatelnou variantu označil šéf SPD Tomio Okamura. „Nemáme problém tuto variantu podpořit,“ řekl. Hnutí Starostové a nezávislí podle Okamury SPD neoslovilo se svým návrhem, že by se vedení mandátového výboru mohl ujmout jeho předseda Petr Gazdík.

Gazdík bude mít podporu Pirátů.  Po jednání poslaneckého klubu to řekl předseda strany Ivan Bartoš. Předseda Pirátů zopakoval, že strana navrhuje jako svého zástupce do vedení sněmovny Vojtěcha Pikala. Podporovat bude i kandidaturu předsedy ODS Petra Fialy na místopředsedu dolní komory. Už dříve Piráti oznámili, že jako předsedu sněmovny podpoří Radka Vondráčka (ANO).

SPD chce vést hospodářský a bezpečnostní výbor. Okamura chce být místopředsedou sněmovny

SPD žádá, aby se jedním z místopředsedů komory stal Tomio Okamura, a chce vést i hospodářský a bezpečnostní výbor. Do čela hospodářského výboru navrhuje svého místopředsedu Radima Fialu, na šéfa bezpečnostního výboru pak nominovalo lídra své kandidátky na Vysočině Radka Kotena. Šéf SPD Tomio Okamura před začátkem ustavující schůze sněmovny novinářům řekl, že jde o člověka, na kterém není žádný bezpečnostní škraloup. Fiala dodal, že Koten nemá žádné vazby na Rusko či Spojené státy.

Tisková konfrerence SPD (zdroj: ČT24)

Koten je podle Okamury na funkci připraven. „Klidně ho kontaktujte, odpoví vám na vaše otázky,“ vyzval novináře. Ostře se pak ohradil proti dotazu týkajícímu se toho, zda Koten je spojen s Ruskem či sdílí odkazy tzv. dezinformačních webů. Nominant SPD do čela bezpečnostního výboru je podle Okamury slušný člověk. „Není spojen s žádnými bezpečnostními skandály, problémy. Nemá žádné škraloupy. Chtěli jsme, aby to byl člověk vyvážený, dokázal najít konsenzus a neměl špatnou minulost,“ uvedl Okamura.

ČSSD zatím neví, koho podpoří na předsedu sněmovny

ČSSD nepodpoří na místopředsedu sněmovny předsedu hnutí SPD Tomia Okamuru ani žádného jiného zástupce tohoto uskupení. Sociální demokraté považují SPD za extremistické hnutí, jehož názory jsou v rozporu s českou ústavou. Oznámil to po jednání poslaneckého klubu ČSSD jeho předseda Jan Chvojka. Neupřesnil, zda ČSSD podpoří na předsedu sněmovny Radka Vondráčka (ANO). Sociální demokraté chtějí počkat, až budou zveřejněna jména všech kandidátů do vedení sněmovny, až poté se poradí o svém postupu.

„My jsme se jednomyslně usnesli na tom, že nebudeme v žádném případě podporovat jakéhokoliv nominanta SPD, protože jejich názory jsou podle našeho názoru extremistické a v rozporu s demokratickými hodnotami,“ řekl Chvojka. „Nejenom Tomio Okamura, jakýkoli zástupce SPD nebude mít naši podporu,“ doplnil.