ČSSD vlastního prezidentského kandidáta nepostaví

ČSSD do prezidentských voleb, které se uskuteční začátkem příštího roku, vlastního kandidáta nepostaví. Řekl to mluvčí strany Mikuláš Klang. Otázka podpory dalších kandidátů podle něj není zatím aktuální. Nejzazší termín na podání prezidentské kandidatury je 7. listopad. Kandidáta dosud nevybrala žádná sněmovní strana ani hnutí.

Sociální demokracie dříve zvažovala, že by se její členové vyjádřili k prezidentským kandidátům v referendu. Původně se hovořilo o první polovině letošního roku, v dubnu ale strana rozhodnutí odsunula na listopad. Premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) pak v srpnu nevyloučil možnost, že ČSSD vlastního kandidáta do voleb nevyšle.

V první přímé prezidentské volbě před pěti lety byl kandidátem ČSSD Jiří Dienstbier. V prvním kole dostal 16,12 procenta hlasů a skončil čtvrtý za pozdějším vítězem druhého kola Milošem Zemanem, Karlem Schwarzenbergem a Janem Fischerem.

Stranického kandidáta nebude mít ani hnutí ANO, komunisté, lidovci či TOP 09. Zatím není jasné, jak se k volbám postaví ODS či SPD. Předseda občanských demokratů Petr Fiala slibuje, že strana se k volbám „včas vyjádří“, šéf SPD Tomio Okamura nevyloučil, že by mohl kandidovat sám. Rozhodne se až po setkání se Zemanem 6. listopadu.

Oficiální registraci k prezidentské volbě podalo zatím na ministerstvo vnitra pět kandidátů. Ostatní mají šanci se přihlásit do 7. listopadu. Poté začne ministerstvo vnitra kontrolovat, zda byly dodrženy všechny potřebné náležitosti. Od 24. listopadu už bude jasné, kdo podmínky dané zákonem splnil.

O funkci se bude znovu ucházet současný prezident Miloš Zeman, který nasbíral téměř 60 tisíc podpisů, dále textař a podnikatel Michal Horáček s 80 tisíci a bývalý předseda Akademie věd Jiří Drahoš s více než 120 tisíci podpisy. 

Další kandidáti se opírají o hlasy poslanců nebo senátorů. Jde o šéfa Asociace obranného a bezpečnostního průmyslu Jiřího Hynka, bývalého ředitele mladoboleslavské Škody Auto Vratislava Kulhánka, hudebníka Petra Hanniga a bývalého velvyslance ve Francii Pavla Fischera. Další lidé kandidaturu zvažují, dosud ale nedoložili dostatečný počet podpisů, případně podporu zákonodárců.