Karty, petánque nebo knihy pro ostatní. Nadace Charty 77 ocenila Senzační seniory

Události: Nadace Charty 77 ocenila Senzační seniory (zdroj: ČT24)

Zakladatel univerzitního spolku seniorů v Ostravě Jiří Bárta a Klub Aktiv si odnesli cenu Senzační senior. Nadace Charty 77 jimi už popáté ocenila výjimečné osobnosti, které vzdělávají a rozvíjejí ostatní seniory. A nadace měla k oslavám mezinárodního dne seniorů zvláštní důvod – do zlaté síně Senzačních seniorů vstoupil jaderný fyzik a zakladatel Nadace Charty 77 František Janouch.

Českobudějovický Klub Aktiv patří k největším vzdělávacím seniorským spolkům v Jihočeském kraji. Každý den zabaví a něčemu novému přiučí na čtyři stovky seniorů. „Každý si může najít to své. Máme například filmový klub, tvořivé dílny, trénování paměti, cizí jazyky, kurzy hry bridge,“ vyjmenovává z nabídky oceněného Klubu Aktiv jeho předseda František Batysta.

Od Nadace Charty 77 si převzal cenu za nejlepší seniorský klub roku 2017. Ředitelka nadace Božena Jirků považuje rozhodování za velmi náročné, ocenit ty opravdu nejlepší je podle ní nadmíru těžký úkol. „Je to za mimořádnou aktivitu, za inspiriaci, za zapojování ostatních. Je to opravdu různé,“ tvrdí. Sama Nadace Charty 77 chce svým projektem Senzační senioři a udílením cen především inspirovat.

Cenu „Senior roku“ vyhlásila Nadace Charty 77 v rámci svého projektu Senzační senioři. Cílem je podpora seniorů jako významné části naší společnosti a zdůraznění jejich výjimečných výkonů, počinů a prací. Ocenění má inspirovat seniory v jejich vlastním životě a posilovat jejich sebevědomí a sebedůvěru. Výběr oceněných a prezentace jejich práce široké veřejnosti je šancí pro postupné rozbití stereotypů v nazírání na život seniorů.
Cena Senior roku a její cíle

Cenu v kategorii senior roku dostal Jiří Bárta, bývalý učitel chemie, který se školy nevzdal ani ve svých sedmdesáti letech. „Člověk by měl jít do hrobu vzdělaný. I v seniorském věku by se měl stále učit,“ uvedl zakladatel ostravského Univerzitního klubu seniorů. Pro ostravské pedagogy v důchodovém věku organizuje několik vzdělávacích akcí ročně.

  •  V současné době se muži v Česku dožívají průměrně 76,2 roku a ženy 82,1 roku.
  • Ve Francii, Španělsku nebo v Itálii se v roce 2014 dožívaly ženy v průměru kolem 86 let. Ženy v Česku 82 let, tedy o zhruba 4 roky méně. Podle aktuálních dat budou mít Češi naději žít stejně dlouho jak lidé v západních zemích EU nejdřív za 10 let.
  • Naděje dožití se v České republice od roku 2000 u mužů zvýšila o téměř 4,5 roku a u žen o skoro 4 roky. Roli v prodlužování života hraje životní styl, prostředí i moderní medicína.
  • Lidé nad 65 let v současné době tvoří téměř 19 procent české populace.
  • Podle projekce obyvatelstva ČR do roku 2100 by to v roce 2030 mohlo být asi 24 procent, v polovině století pak zhruba 32 procent. 
  • Nejvyšší by měl být podíl v šedesátých letech, překročit by mohl 34 procent.