V areálu rektorátu Masarykovy univerzity vybuchla tlaková lahev opravářů

Zprávy: Na dvoře rektorátu Masarykovy univerzity vybuchla v autě tlaková lahev (zdroj: ČT24)

Ve vnitrobloku Masarykovy univerzity v Brně vybuchla po poledni v opravárenském autě tlaková lahev. Příčinu výbuchu odborníci zjišťují, mohlo jít o nehodu při sváření. Dva zraněné pracovníky přepravil vrtulník do nemocnice.

Vůz po výbuchu začal hořet. Podle mluvčího hasičů Jaroslava Mikošky byly v automobilu dvě kyslíkové lahve a vybuchla jedna z nich. Naštěstí exploze druhou lahev pouze odmrštila, ale nezpůsobila její další výbuch.

Hořet začalo i sousední auto. Oba vozy se hasičům už podařilo uhasit. Mikoška uvedl, že došlo k poškození části vnitrobloku, například oken i dalších vozů. Rektorát Masarykovy univerzity sídlí na brněnském Žerotínově náměstí.

Hasiči u rektorátu Masarykovy univerzity
Zdroj: ČT24

Záchranná služba původně uvedla, že oba muži byli zraněni vážně a že je do nemocnice převezla v kritickém stavu. Podle mluvčího bohunické nemocnice Pavla Žáry ale utrpěli muži jen lehká poranění, jeden tržné, druhý popáleniny.

Práce probíhaly ve svátek, v areálu nebyli lidi

Podle mluvčí univerzity Terezy Fojtové šlo o vůz firmy, která na budově opravuje výměníkovou stanici. „Firma, která opravu provádí, měla na dvoře rektorátu zaparkované auto, ve kterém měla svařovací techniku. Došlo k výbuchu lahve,“ uvedla mluvčí.

Vůz na dvoře rektorátu Masarykovy univerzity
Zdroj: ČT24
Totálně byly zničeny dva naše služební vozy, poškozena byla fasáda vnitroblokudvora, jsou vysklená okna minimálně v prvním patře. Odhad škod budeme provádět v nejbližších hodinách.
Tereza Fojtová
mluvčí Masarykovy univerzity v Brně

Dodala, že jen proto, že se neštěstí odehrálo v den státního svátku, nebyli v areálu univerzity skoro žádní lidé. Z pracovníků univerzity byl ve chvíli výbuchu v areálu pouze vrátný, kterému se nic nestalo. Budova zůstane v pátek pro veřejnost i pro zaměstnance uzavřená, přístup budou mít pouze pracovníci provozního odboru, kteří začnou odstraňovat vzniklé škody.

„Hlídka pořádkové jednotky městské policie byla při odpolední kontrole Brandlovy ulice přímým svědkem exploze automobilu převážejícího tlakovou lahev. Detonace poranila dvě osoby,“ uvedl mluvčí strážníků Jakub Ghanem. Doplnil, že hlídka přivolala záchrannou službu a strážníci následně po dobu zásahu hasičů odkláněli dopravu z okolí rektorátu.